Semjén Zsolt az úzvölgyi katonatemetőben rótta le kegyeletét

 

Egy nagykorú nemzet nem lehet halottgyalázó. Minden halottnak joga van ahhoz, hogy az etnikai és vallási identitásának megfelelő jelkép alatt nyugodjon. Minden nemzeti közösségnek joga van arra, hogy a kegyeleti virágot elhelyezze a saját hőseinek és a halottainak a sírján – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az úzvölgyi katonatemetőben.

A Facebook oldalon közzétette videóban kiemelte: mi magyarok tiszteljük mindenkinek a halottait, legyenek azok románok, osztrákok, németek vagy oroszok, de ugyanúgy elvárjuk, hogy a mi halottainkat is tiszteljék.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott.

Az egykori államhatár mellett fekvő, lakatlan Úzvölgye település közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de Hargita és Bákó megye kataszteri hivatala 2001-ben a település területét a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvának juttatta.

A Bákó megyei kisváros polgármestere április közepén e megállapodás alapján a moldvai településre telekkönyveztette a katonai temetőt. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos.