Több mint hetven migránst fogtak el a La Manche-csatornán

 

Egy nap alatt nyolc hajóval több mint hetven illegális bevándorló érte el a brit partokat, mindannyian Franciaországból indultak. Ennél többen próbálkoztak, de két csoportot még időben elfogott a francia partiőrség. Már tavaly ősszel is volt egy roham a La Manche-csatornán keresztül, és félő, hogy a nyári hónapokban folytatódni fognak a hasonló akciók. A jó idő miatt a Földközi-tengeren ás a Balkánon is nő a bevándorlási nyomás, ezt már a magyar határnál is érezni lehet – közölte az M1 Híradója.

A brit határőrség szombaton 74 illegális bevándorlót fogott el a La Manche-csatornán. A nyolc csónakkal érkező migránsok egy 80 kilométeres partszakasz több pontján, egyszerre akartak a szigetországba jutni.

A hatóságok szerint az időjárás javulásával az embercsempészek egyre több migránst próbálnak átszállítani a La Manche-csatornán. Májusban több hónapos rekord dőlt meg, 140 határsértőt fogtak el az Egyesült Királyság partjainál. Ilyesmire pedig december vége óta nem volt példa. Akkor rövid idő alatt több mint 220 illegális migráns próbált a kontinensről átkelni.

A kedvező időjárás miatt növekszik a Földközi-tengeren érkező illegális bevándorlók száma is Európában. Ebben nagy szerepe van azoknak az NGO-hajóknak is, amelyek a líbiai partoknál cirkálva veszik fel és próbálják többek között Olaszországba szállítani az illegális migránsokat.

A német Sea-Watch civilszervezet hajója három hete lépett illegálisan olasz felségvizekre, 65 migránssal a fedélzetén. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a hajó kikötését, humanitárius okokból azonban beengedték a betegeket és a kíséret nélküli gyerekeket az olasz hatóságok.

Vasárnap az olasz parti őrség engedélyt adott a hajó távozására. A civilszervezet ezután Twitter-üzenetben tudatta, hogy újra a líbiai partok felé veszik az irányt, hogy – mint fogalmaztak – további emberéleteket mentsenek meg.

Eközben a balkáni útvonalon is élénkül az illegális migráció, ennek jeleit pedig a magyar határon is tapasztalják – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Szerinte a korábbi, heti mintegy 100 elfogás megduplázódott.

Bakondi György szavait megerősítik az ENSZ migrációs szervezetének adatai is. Ezek szerint idén már több mint 26 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren. Minden második illegális bevándorló azonban még mindig a balkáni útvonalat választja.