Hét és fél tonna csempészett elefántagyarat foglaltak le Kína déli részén

 

Csaknem hét és fél tonna illegálisan az országba csempészett elefántagyart foglaltak le a hatóságok Kína déli, Kuangtung tartományában.

A helyi rendőrség január óta dolgozott az elefántcsontcsempész-hálózat leleplezésén. A csempészek egyebek mellett Nigériából szállították az elefántagyarakat Kínába.

Illsuztráció – Megsemmisítésre váró elkobzott elefántcsont a nyugat-malajziai Port Dickson kikötővárosba (Fotó: MTI/ EPA/ Fazry Ismail)

A rendőrök és vámosok március végén csaptak le a hálózatra, és 20 gyanúsítottat vettek őrizetbe Pekingben, valamint Anhui, Sangtung, Fucsian és Kuangtung tartományban. Összesen 2748 elefántagyart foglaltak le, amelynek súlya 7,48 tonna volt.

A becsempészett agyarakat faáruként tárolták egy kiürített gyárban. A nyomozás szerint a csempészbanda több mint 30 tonna elefántagyart szállított be illegálisan az országba.

A csempészet elleni fellépésre a kuangtungi hatóságok külön hivatalt hoztak létre idén. Az év első negyedében a vámhatóságok több mint 13 ezer csempészettel kapcsolatos ügyben jártak el, s ezek értéke meghaladta a 20,5 milliárd jüant – 864 milliárd forintot.

A kínai kormány 2015-ben felfüggesztette az elefántcsont és az elefántcsontból készült termékek importját, 2017-ben pedig beszüntette az elefántcsont forgalmazását az országban.