Hajóbaleset történt Velencében - VIDEÓ

 

Többemeletes, óriás tengerjáró hajó ütközött neki egy kisebb turistahajónak vasárnap. A balesetnek nincsenek halálos áldozatai, öten sérültek meg, őket kórházba szállították – mondta el az M1 olaszországi tudósítója.

A baleset a reggeli órákban történt a Giudecca velencei sziget előtti csatornán, a San Basilio nevű hajóállomáson. A kisebb turistahajó indulásra készen állt, a fedélzetén 130 turistával, amikor két vontatóhajó egy óriás tengerjárót próbált manőverezni a csatornából a Szent Márk tér irányába. A vontatás azonban nem sikerült, és a többemeletes vízi jármű nekicsapódott a turistahajónak.

Szemtanúk szerint többen a vízbe estek. A vizsgálat megkezdődött. A velencei polgármester egyelőre felfüggesztette a hajóközlekedést a város egész területén.

A közösségi oldalakra felkerült egy videó is a balesetről.

Olasz médiaértesülések szerint vagy motorhiba, vagy egy vontatókötél elszakadása okozta a balesetet.

A négy kórházba szállított személy 66 és 72 év közötti turista volt: amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok. Kettejüket már kiengedték a kórházból.

Az MSC Cruises genfi székhelyű nemzetközi hajózási vállalat Opera nevű luxushajója hangosan dudált, ahogy közeledett a kikötőhöz, mire a járókelők futásnak eredtek. A 2679 utas szállítására alkalmas, 54 méter magas és 275 méter hosszú Opera ezt követően belerohant a mólóba és az ott horgonyzó kisebb turistahajóba. Az ütközéskor többen vízbe estek.

Luigi Brugnaro velencei polgármester a Twitteren megerősítette a baleset hírét, amely a Velence központjában található Giudecca csatornán történt. Régóta vita tárgyát képezi, hogy kitiltsák-e a tengerjáró hajókat a lagúnaváros egyre zsúfoltabb vízi útjairól.

Az MSC Opera műszaki hiba miatt 2011 májusában félbeszakítani kényszerült egyik útját a Balti-tengeren. Akkor Stockholmban tette partra 1800 utasát, akik úti célja eredetileg Szentpétervár lett volna.

A luxushajók biztonsági hiányosságai újra előtérbe kerültek azt követően, hogy egy szállodahajó nekiütközött egy dél-koreaiakat szállító turistahajónak a Duna budapesti szakaszán. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek és 21-en eltűntek.

A címlapfotó illusztráció.