Egyre nagyobb feszültséget okoznak Szlovéniában az illegális bevándorlók

 

Egyre komolyabb feszültséget okoz Szlovéniában, hogy továbbra is folyamatosan kelnek át az országon az illegális bevándorlók. Néhány héttel ezelőtt egy idős férfit is elraboltak a kocsijával együtt. Ennyire durva bűncselekmény azóta nem történt, viszont a hegyek között több nyaralót és hétvégi házat feltörtek, jelentős az anyagi kár – közölte az M1 Híradója.

Feldúlt és felégetett hegyi pihenőházak, nyaralókat mutattak be az M1 Híradójában a balkáni migrációs útvonal szlovéniai szakaszán. Az egyik közkedvelt pihenőhelynek betörték az ablakait is. Az erdőn át vezető út tele van eldobált ruhákkal, hátizsákokkal, amelyeket a migránsok hagytak maguk után. A helybeliek már nem lepődnek meg.

Ilirska Bistrica település vezetése felszólította a lakosokat, hogy jegyezzék fel a betöréseket és az ehhez hasonló helyszíneket. A Szlovénián át vezető migránsútvonalon már 60 helyszínről gyűjtöttek adatot, ezeket a község hivatalos honlapján közzé is tették.

Egy másik határ menti szlovén településen, Gradinban a helybeliek elkezdték összeszedni a migránsok által eldobált szemet. Az ott élők jól emlékeznek néhány hete egy másik szlovén faluból migránsok raboltak el egy helybéli férfit. Az Idegenrendészeti Hivatal vezetője ezért óvatosságra int. Mint mondta: a jó idő beálltával egyre több migráns érkezik, ezért fontos, hogy az emberek zárják be az autóikat, valamint a házak és melléképületek ajtóit.

A határrendészeti szóvivő arról is beszélt: a migránsok útvonala számos szlovén tengermelléki várost is érint, de a legtöbben most a magyar határhoz közelebb eső bistricei környékén próbálnak továbbmenni Európa belseje felé.

A címlapfotó illusztráció.