Veszélyes újabb amerikai katonákat küldeni a Közel-Keletre Irán szerint

 

Nagyon veszélyes a nemzetközi békére nézve, hogy az Egyesült Államok úgy döntött: újabb katonákat vezényel a Közel-Keletre – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, akit az IRNA hírügynökség idézett szombaton.

Zaríf még azelőtt nyilatkozott, hogy pénteken elindult haza pakisztáni látogatásáról. Korábbi jelentések szerint Iszlámábádban azt is mondta: Irán tanúja lesz Donald Trump amerikai elnök végének, de Trump sosem fogja látni Irán végét.

Donald Trump pénteken bejelentette, hogy hozzávetőleg 1500 katonát küld a Közel-Keletre, nagyrészt védelmi jellegű intézkedésként, az Iránnal kialakult növekvő feszültség miatt. A washingtoni védelmi minisztérium előzőleg közölte, hogy „Irán – egyebek között a Forradalmi Gárda elitalakulat és támogatói – folyamatos fenyegetést jelentenek a Közel-Keleten”. Amerikai szenátorok pénteken azt is bejelentették, hogy a kongresszus ellenzése ellenére Trump több millió dollár értékben ad el fegyvereket Szaúd-Arábiának.

A hónap elején az amerikai hadsereg úgy döntött, hogy a térségbe vezényli az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót, továbbá Patriot rakétákat és B-52-es nehézbombázókat küld oda a „teheráni fenyegetés” miatt.

Donald Trump május 19-én is megfenyegette Iránt, kijelentve, hogy ha háborút akar, akkor az az ország végét fogja jelenteni. Twitter-bejegyzését nem sokkal azután tette fel a világhálóra, hogy rakéta csapódott be a külföldi nagykövetségeknek és az iraki kormányhivatalok egy részének helyet adó bagdadi Zöld Zónában. Egy iraki katonai szóvivő szerint a rakétát nagy valószínűséggel az iraki főváros keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van.

A címlapfotó illusztráció.