Megtalálták a Notre-Dame zárókövét díszítő egyik angyalszobrot

 

A törmelékek között megtalálták a Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét – közölte szerdán André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője.

A most megtalált aranyozott angyalka állapota jónak mondható, legalábbis a fej sértetlen a La Tribune de l’Art című művészettörténeti magazin újságírója szerint, aki a boltív és a gerendázat törmelékei között kedden megtalálta.

Az angyalkaszobor megtalálása révén remélni lehet, hogy a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

Notre-Dame április 15-én gyulladt ki és rongálódott meg súlyosan, és azóta több hete a törmelék átválogatása zajlik, a munkát robot is segíti. A törmeléket a kulturális minisztérium osztályai és a rendőrség vizsgálja át.

A puttók a székesegyház Germain Boffrand építész vezetésével 1728-29-ben történt restaurálásakor kerültek a zárókőre. A 19. században Eugène Viollet-le-Duc építész eltávolította a boltívet a huszártorony építése miatt, majd visszahelyezte eredeti helyére, megtartva az angyalokat.

A tüzet követő első hónapban esővédő ponyvákat és biztonsági hálókat helyeztek a főhajó és a szentély fölé. Megerősítették az északi és a déli tornyot, és eltávolították a rajtuk lévő szobrokat. Valamennyi felső üvegablakot kiemelték a helyéről. A székesegyházban található festményeket és más műkincseket biztonságba helyezték.

Az épület megerősítésének munkálatai folytatódnak. A különböző helyeken dolgozó munkásoknak – jelenleg legfeljebb 130 ember – maszkot kell viselniük az épület belsejében a magas ólomkoncentráció veszélye miatt.