Deák: Gyengíteni akarják a bevándorlásellenes erőket

 

Több nyugat-európai, illetve hazai, ellenzéki politikus a Strache-ügye kapcsán azt hangoztatta, „a botrány azt bizonyítja, hogy nem lehet a szélsőjobboldalra bízni Európát”. Mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy alig néhány nappal az uniós választás előtt került nyilvánosságra a német sajtóban a több mint két éve titokban készült videófelvétel – közölte az M1 Híradója.

Heinz-Christián Strache lemondott osztrák alkancellár is azt mondta, hogy a botrányt szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek. Azt egyelőre nem tudni, ki készítette a videót, a német lapok nem árulták el a forrást. Strache, mint az Osztrák Szabadságpárt elnöke a bevándorlásellenes erők egyik vezetője volt Európában.

„Egész Európában meg akarják gyengíteni a bevándorlásellenes erőket” – nyilatkozta az M1-nek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Szerinte szándékosan hozták nyilvánosságra a felvételt a német napilapok, mert Németországban azon dolgoznak, hogy Ausztriában, illetve azokban az országokban, ahol a bevándorlásellenes politikai erők megerősödtek, azok az utolsó napokra meggyengüljenek.

Strache egy csaknem két éves, titokban rögzített, és a német sajtóban tegnap este nyilvánosságra került felvétel miatt mondott le posztjáról. Saját bevallása szerint ittas állapotban, órákon át beszélgetett Ibizán egy magát dúsgazdagnak mondó fiatal nővel, akinek a felvétel szerint állami megbízásokat ígért pártja támogatásáért cserébe.

Általános vélemény, hogy Strachét szándékosan csalták csapdába. A távozó alkancellár azt mondta, titkosszolgálati akció áldozata lett, aminek a célja, hogy felrobbantsák az osztrák kormánykoalíciót. Vélhetően előrehozott választásokat tartanak, vagyis a Néppárt és a Szabadságpárt koalíciója valóban felbomlott.