Újabb tömegverekedés a migránsok között Boszniában

 

Megint egymásnak estek a migránsok Boszniában. A rendőröknek kellett megint közbe avatkozniuk. Nem ez az első ilyen eset. Az országban jelenleg több ezer bevándorló várakozik, van, aki már hónapok óta. A migránsok egyre nehezebben jutnak tovább nyugatra, ezért egyre türelmetlenebbek – közölte az M1 Híradója.

Több tucat felfegyverkezett migráns esett egymásnak a bosznia-hercegovinai Cazinban a Sedra Hotel közelében a napokban. Az esetről amatőr felvétel is készült ami először a közösségi oldalakon kezdett terjedni. A videóhoz a helyiek azt írták: ez a bizonyíték, hogy a bevándorlók már elfoglalták a környéket.

A videóban látszik az is, hogy a konfliktusba még a befogadóközpontot védő biztonsági őr sem mert közbe avatkozni, a helyiek pedig arról beszélnek, hogy már hívták a rendőrséget. A kedélyek csak ezután csillapodtak.

Bosznia-Hercegovinában az ilyen esetek szinte mindennapossá váltak. A bevándorlók rendszeresen fosztogatnak, lopnak és betörnek a helyiek otthonaiba is.

A Híradóban bemutatott házat szinte teljesen tönkretették. A felvételeken látszott, hogy az ajtókat felfeszítették, az ágyakat felforgatták, az ablakokat kitörték, az összes szekrényt feltúrták, és szinte mindenhol szemetet hagytak maguk után.

És nem csak ez a probléma. Nermina Ćemalović, Una Sana Kanton egészségügyi minisztere a napokban arról beszélt:

a környéken torlódó bevándorlók között sok a beteg.

Vannak Hepatitis és HIV-fertőzöttek, felütötte a fejét a tuberkulózis és nagyon sok a kábítószerfüggő is.

Közben folyamatosan érkeznek új bevándorlók, idén eddig mintegy hatezren. A balkáni útvonalon pedig továbbra is tízezrek vannak úton Európa belseje felé.

Így Magyarország határán sincs nyugalom. A kelebiai határátkelőnél szerda este 11 iráni, iraki és afgán határsértőt tartóztattak fel. Hercegszántó közelében pedig hajnalban összesen 15 külföldit állítottak meg a rendőrök.

A hatóságoknak folyamatosan van dolga. Közben a határvadászoknak itthon

országszerte már tizenegy korszerű laktanyát alakítottak ki,

hogy a lehető legjobb körülmények között tudják végezni munkájukat.

A készenléti rendőrség legújabb komplexumát csűrötökön adták át Miskolcon. A fegyverszobában minden olyan az eszközök megtalálható,  amire szolgálat közben szükség lehet. A több mint 8500 négyzetméter alapterületű épületben kétszemélyes szobákat, kondi- és tornatermet, valamint egy kihallgató szobát is kialakítottak.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: 2010-hez képest a felére csökkent itthon a bűncselekmények száma. Az államtitkár hozzátette: a magyar rendőrség mindezt úgy tudta elérni, hogy közben a déli határt is megvédte. Ezért az eredményért pedig köszönet jár.

A címlapfotó illusztráció.