Szijjártó: A texasi cégek már kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak Magyarországon

 

Világossá tették a texasi vállalatok, hogy miután régebben Magyarországra hozták gyártási kapacitásaikat, immár olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek nyomán a magasabb hozzáadott értéket képviselő, kutatás-fejlesztésre épülő kapacitásaikat is nyugodt szívvel elhozzák hazánkba – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közép-európai idő szerint csütörtökön Houstonban, azt követően, hogy számos texasi cég vezetőivel tárgyalt.

A miniszter mások mellett az ExxonMobil olajvállalat, a Flowserve gépipari cég, a National Instruments szoftvervállalat, a nyomtatási technikákra szakosodott Motivating Graphics, az Aspect Group energiaipari, a JPMorgan Chase pénzügyi vállalat, az Alamo közlekedési szolgáltatási cég és az AJC Houston élelmiszeripari cég képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz.

Ezt követően a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobbak, az Exxon Mobile, a National Instruments, a Flowserve magyarországi tevékenysége bővítéséről döntött.

Ezekre a cégekre jellemző, hogy termeléssel kezdtek Magyarországon, de ezt később követték a szolgáltatási, majd a kutatás-fejlesztési funkciók – emelte ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Phillip Aronoff volt houstoni magyar tiszteletbeli konzul kezet fog az egyesült államokbeli Houstonban 2019. május 15-én (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Szijjártó Péter hangoztatta: Texas az egyik vezető erő az Egyesült Államokban a gazdasági és kereskedelmi teljesítmény szempontjából.

Houston igazi energetikai főváros, ráadásul olyan város, ahol a modern, kutatás-fejlesztésre épülő ipar rendkívül fejlett, és diktálja a tempót az Egyesült Államok gazdasági fejlődésének szempontjából is. Magyarország számára ezért különös jelentősége van annak, hogy milyen a gazdasági együttműködése Texasszal és annak legnagyobb városával – közölte.

A texasi vállalatok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres legyen, vagyis az, hogy Magyarország már nemcsak termelési helyszínként, hanem magasabb hozzáadott értékű funkciók helyszíneként is egyre inkább számításba jöjjön a nemzetközi vállalatok döntései során – mutatott rá Szijjártó Péter.

Magyarországon elértük a teljes foglalkoztatást, ezért most már nem az számít, hogy mennyi munkahely jön létre, hanem az számít igazán, hogy a meglévő munkahelyek technológiai színvonala, hozzáadott értéke, kutatás-fejlesztési tartalma dinamikusan bővüljön”. Ebben a tekintetben az egyesült államokbeli, illetve texasi vállalatok fontos szerepet tudnak játszani, az elégedettségük ugyanis Magyarország melletti további döntésekre sarkallja őket – mondta.

A külügyminiszter a texasi magyar szervezetek képviselőivel is találkozott Houstonban.

Látogatásának fő célja a magyar külgazdasági és konzuli képviselet megnyitása volt. Ezzel hétre nőtt azon amerikai városok száma, ahol Magyarország hivatalos képviselettel rendelkezik.