A bevándorlók ellen tüntettek Szlovéniában

 

Két héttel az európai parlamenti választások előtt ismét központi kampánytéma lett Szlovéniában a migráció, azok után, hogy a héten egy fiatal férfiakból álló migránscsoport elrabolt egy idős férfit – közölte az M1 Híradója.

Szombaton tüntetést tartottak a férfi falujában,

petíciót fogalmaztak meg a kormánynak,

amiben kérik, hogy újabb határszakaszokra épüljön kerítés. Ott volt a bevándorlást ellenző korábbi jobboldali kormányfő is, aki szerint sürgős lépés kell a migránsok ellen.

A mostani baloldali kormányfő szerint azonban jól működik a határvédelmi rendszer, annak ellenére is, hogy az év első négy hónapjában kétszer annyian léptek már be illegálisan Szlovéniába, mint egy évvel korábban – hangzott el az M1-en.

Erdőkben bújnak el a hatóságok elől

Az M1 Híradója egy szlovén kisközségből mutatott be felvételeket eldobált ruhadarabokról, hálózsákokról és hátizsákokról. A felvételek néhány hete készültek, de azóta is mindennap lehet találkozni ilyen képsorokkal. Sok illegális bevándorló ezen az útvonalon keresztül próbálkozik Nyugat-Európába jutni.

Vannak, akik a hatóságok elől az erdőkben bújnak meg és a megfelelő pillanatban próbálnak átszökni a határon. A friss adatok szerint idén az év első négy hónapján több mint háromezer migránst fogtak el a hatóságok, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

Többek között az egyre több illegális bevándorló miatt

egy új befogadóközpontot építene

a szlovén kormány közel a horvát határhoz. A helyiek ezzel viszont egyáltalán nem értenek egyet.

A 79 éves Miroslav Moravecet saját szőlősében támadta meg szerdán egy migránscsoport. Az idős férfit megkötözték és bezárták autójának csomagtartójába. Több mint száz kilométerrel később kidobták egy erdőben, a bevándorlók pedig átszöktek Olaszországba. A hatóságok ott fogták el és tartóztatták le őket.

Több százan vonultak utcára

A településen a helyiek annyira felháborodtak, hogy szombaton több százan utcára vonultak. Az illegális bevándorlók és a jelenlegi baloldali kormány ellen tüntettek.

A tüntetők egy öt pontból álló petíciót is megfogalmaztak, amelyben többek között azt követelik a kormánytól, hogy állítsa meg az illegális migrációt, védje meg a helyi lakosokat, küldjenek több rendőrt és katonát a határokra, és azt is szeretnék elérni, ha leállítanák a tervezett befogadóközpont építését. A tüntetés főszervezője az M1-nek azt mondta: sokkal jobban kellene védeni a határokat.

A tüntetésen részt vett a korábbi miniszterelnök, a migrációellenes jobboldali párt elnöke is. Janez Jansa ugyanis a héten történt emberrablás után kezdeményezte a nemzetbiztonsági tanács összehívását. A volt miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány az elmúlt néhány hónapban nem volt képes kezelni a felerősödött migrációs nyomást.

A határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a testület összehívására – így reagált Marjan Sarec a jelenlegi baloldali szlovén miniszterelnök. A kormányfő azt viszont elismerte, hogy

ismét felerősödött

a migrációs nyomás Szlovéniában.

Szlovéniában az elmúlt napokban a vezető napilapok is a migráció kérdésével foglalkoztak. Az EP-választás előtt két héttel központi kampánytéma lett a migráció. Volt olyan lap, amelyik például arról írt, hogy a héten történt bevándorlók által elkövetett emberrablás a bevándorlás veszélyeire régóta figyelmeztető jobboldali párt esélyeit növeli – közölte az M1.

A címlapfotó illusztráció.