Őrizetbe vették a franciaországi fegyveres túszejtőt

 

Őrizetbe vette a francia rendőrség kedd este azt a 17 éves fegyverest, aki négy nőt ejtett túszul a dél-franciaországi Toulouse-hoz közeli Blagnac egyik dohányboltjában – közölte a francia rendőrség. A fiatal férfi elfogása előtt elengedte túszait.

A túszejtés délután 4 óra 20 perckor kezdődött, az első nőt este 8 órakor, a további három túszt fél órával később engedte el a gyanúsított, aki utána elbarikádozta magát, de folyamatosan tárgyalt a kommandósokkal, aki az épületet teljesen körbevették.

A férfi a helyszíni tudósítások szerint három órával később feltett kézzel önként jött ki az épületből. A támadásban senki nem sérült meg, a rendőrség kizárta, hogy terrortámadás történt.

Mind a négy nő a presszóként is működő dohánybolt alkalmazottja, illetve egyikük a tulajdonos.

Rendőrök a túszejtés helyszínén (Fotó: MTI/EPA/Frederic Scheiber)

A 17 éves gyanúsítottat köztörvényes bűncselekmények, rendőrökkel szembeni erőszak és lopás miatt ismeri a rendőrség, valamint a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen öt hónapja tüntető sárga mellényes mozgalom egyik decemberi erőszakos megmozdulásán is előállították már – közölte Dominique Alzeari toulouse-i ügyész helyszíni sajtótájékoztatóján. „Ugyanakkor nem tartottuk nyilván veszélyes egyénként” – tette hozzá.

Az ügyész elmondta: a gyanúsított a támadás előtt levelet írt, amelyben eléggé depressziósnak tűnik, illetve az egészsége miatt aggódik, és ebben a levélben utalást tett a sárga mellényes mozgalomra. A BFM hírtelevízió értesülése szerint a depresszióval kezelt támadó a túsztárgyalóknak azt mondta, hogy a „sárga mellényesek fegyveres szárnyához” tartozik.

A túszejtőt a helyszínen tartózkodó szemtanúk szerint Yanisnak hívják, a támadáskor bukósisakot viselt, és Blagnac egyik munkásnegyedéből származik.

Egy férfi az AFP-nek elmondta, hogy beszélt a dohánybolt tulajdonosnőjével, miután a túszejtő elengedte, és a nő azt mondta, a gyanúsított nagyon nyugodt és határozott volt.

A település határán található üzlet környékét a rendőrség 300-500 méteres körzetben teljesen lezárta. A rendőrök az AFP-nek megerősítették azt a sajtóértesülést, miszerint a túszejtő azt állította magáról, hogy az egyik túszul ejtett 31 éves nő élettársa.