Lübecki erőszak – Máig nem gyógyultak meg az áldozatok

 

Azért küldtek el egy német iskolából egy tanulót, mert el merte mesélni a társainak, hogy „négy arab erőszakolta meg” – ezt mondta az M1-nek a 21 éves fiatal édesanyja. Azt is hozzátette, hogy a lányt saját osztálytársai előtt nevezte nácinak egy tanár. A bűncselekmény három éve történt, egy buszmegállóban – hangzott el az M1 Híradójában.

Rendőrségi kordon egy lübecki úton – egy késes támadás helyszínére érkeztek ki a rendőrök, még tavaly nyáron. Egy iráni származású, de már német állampolgárságú 34 éves férfi kilenc embert megsebesített egy utasokkal teli buszon. Gyúlékony folyadék is volt nála, amelyet lángra akart lobbantani, de ez nem sikerült neki. A hatóságok terrortámadásként kezelték a történteket.

Olyan hírek is érkeztek a városból, hogy

nőket erőszakoltak meg,

elmondásuk szerint arabul beszélő férfiak. Három futó nőt a Trave folyó partján, egyet pedig egy buszmegállóban molesztáltak. Ez utóbbi esetről a lány édesanyja beszélt az M1 riporterének. A 21 éves nőt 2016 februárjában erőszakolta meg négy arab férfi.

Az édesanya elmesélte: a buszmegállóban elment lánya mellett négy arab férfi, megtámadták, először hasba rúgták. A lány elesett, többször fejbe rúgták, majd megerőszakolták. Járókelők bukkantak rá a lányra, mire az arabok elmenekültek – mesélte az anyuka.

A rendőrséget és a mentőket is kihívták, a lányt három napon át kezelték egy klinikán. A rendőrség kihallgatta, de mivel az elkövetők ismeretlenek voltak,

hamar lezárták az ügyet.

A 21 éves lány, aki egy szakiskolába járt, teljesen megváltozott. Anyja szerint lányából elszállt az élet, látszott, hogy pszichiátriai kezelésre szorul. Elmondása szerint a lányt végül újabb öt héten át kezelték a klinikán, majd hetekig járt vissza kezelésre. Azt követően visszament az iskolába. A figyelmeztetés ellenére nyíltan beszélt a vele történtekről.

Az anya elmondása szerint lánya elmesélte a többieknek, hogy mi történt vele, hogy négy arab férfi megerőszakolta. Ezután mindenki elfordult tőle, a tanár kihívta az osztály elé, rámutatott az ujjával és azt mondta:

így néz ki egy náci.

Kizárólag azért – folytatta az anya –, mert a lány elmondta, hogy az elkövetők arabok voltak. Mint mondta, két tanár állt ki a lány mellett, de az nem volt elég. Hozzátette: a nyári szünet első napján kaptak egy levelet, amiben az állt, a lányt kirúgták az iskolából.

Csaknem három év telt el az erőszak óta, de a lány nem gyógyult meg. Pánikrohamai vannak, és sötétedés után nem mer kimenni az utcára. Az édesanya szerint nagyon sokan vannak még, akik félelemben élnek.

Németországban, ahova a legtöbb migráns érkezett, az elmúlt években, több olyan erőszakos cselekmény történt, amelyeket a frissen érkező, vagy a már letelepedett bevándorlók követtek el. Egyre több a poszttraumás stressztől szenvedő ember, ami további egészségügyi és gazdasági problémákat is felvet. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy egy ilyen sokkot átélt ember, akit még a környezete is elítél, tartós betegsége miatt akár élete végéig munkaképtelenné válhat.