Bizonytalan, hogy folytatódnak-e a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások a héten

 

Bizonytalanná vált, hogy folytatódnak-e a héten a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette a kínai árukra kivetett vámok emelését – tudatta egy kínai forrás és a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfő reggel.

Hu Hszi-csin, a Global Times főszerkesztője hétfőn egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett: Trump „fenyegetését” követően nagyon valószínűtlen, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten az Egyesült Államokba utazzon tárgyalni.

Egy, a tárgyalásokhoz közelálló forrás pedig a The Wall Street Journal amerikai nemzetközi napilapnak elmondta: a kínai fél a tárgyalások a tervek szerint szerdán kezdődő legújabb szakaszának lemondását fontolgatja. Hozzátette: a döntés Liu Ho kezében van, aki, ha úgy határoz, hogy nem utazik Washingtonba a héten, azzal Peking hivatalos irányelvét követné, miszerint nem tárgyalnak fenyegetés alatt.

A kínai állami sajtó helyi idő szerint hétfő reggelig nem számolt be Trump bejelentéséről, amelyre ugyaneddig hivatalos reakció sem született Peking részéről.

Az amerikai elnök döntését, miszerint a jelenleg érvényben lévő vámtarifákat 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár (94 ezer milliárd forint) értékű importra vetné ki, azzal indokolta, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások túl lassan haladnak, ráadásul a kínai fél egyes korábban tett ígéreteit megpróbálja újratárgyalni.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója a múlt héten zárta le Pekingben a kétoldalú tárgyalásokat, amelyek szerdán Washingtonban folytatódnának. Amerikai lapértesülések szerint a Liu Ho vezette kínai delegációban ezúttal több mint egy tucat kormányzati hivatal és ügynökség munkatársai, azaz száznál is több tisztségviselő venne részt. A pekingi tárgyalási forduló után az amerikai pénzügyminiszter kifejezetten optimistán nyilatkozott a megállapodás előkészítését illetően.

Aggodalom a piacokon

Az ázsiai tőzsdék a kereskedelmi tárgyalások folytatódásának bizonytalansága miatt mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor. A sanghaji börze 5,19 százalékos, a hongkongi pedig 3,45 százalékos gyengülést jelzett, de szinte mindenütt másutt is egy százalék mínuszban álltak az indexek. A tokiói börze hétfőn zárva volt.

Az olajár is csökkent. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,54 dollár, 2,19 százalék csökkenéssel, 69,29 dollárra esett, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára pedig 1,43 dollárral, 2,31 százalékkal, 60,51 dollárra süllyedt. A jüan is megsínylette a kiújult feszültséget Washington és Peking között, 3,5 havi mélypontra, 6,7980-ra gyengült a dollárral szemben.

Utazásra készül a kínai tárgyalóküldöttség

A kínai külügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy Washingtonba készül a kínai kereskedelmi tárgyalóküldöttség, arra azonban nem tért ki, hogy ki vezeti a delegációt.

A címlapfotó illusztráció.