Olaf Latzel: Semmilyen közös pontunk nem lehet az iszlámmal

 

Az a társadalom, amelyik megfeledkezik a keresztény értékekről, pusztulásra van ítélve – ezt mondta az M1-nek adott interjújában egy Brémában élő protestáns lelkész. Olaf Latzel a család, a hit és a nemzet fontosságát hangsúlyozta. Ezeket szerinte minden körülmények között meg kell védeni. A lelkipásztor neve még 2015-ben vált ismertté. Akkor tartott egy prédikációt, amely egész Németországban heves bírálatokat váltott ki. Azt hirdette, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz, és a keresztényeknek semmilyen közös pontjuk nem lehet az iszlámmal.

Olaf Latzel, a Brémai Szent Martini közösség lelkipásztora párhuzamot vont a német társadalom és az Ószövetség, Bírák Könyvében szereplő Gedeon története között. A történet szerint, Gedeon apja házába megy, és megtisztítja azt azoktól a hamis tárgyaktól, amelyek nem az élő Istent jelentik – mondta el a lelkipásztor az M1-nek adott exkluzív interjújában.

Szerinte nekünk is ezt kell tennünk a templomban, a közösségben, de saját életünkben is. Vannak, akik hisznek a szerencsét hozó tárgyakban és attól várják a megváltást, de az bálványimádásnak minősül. Úgy véli,

Németországban ma az emberek más ideológiákat, vallásokat követnek,

és elvárják, hogy mindenki fogadja el azt, hogy az idegen vallás egyenrangú a helyivel. Az a céljuk, hogy színes társadalmak jöjjenek létre, ahol új Istent kell létrehozni és egy új házat, ahol a különböző vallások összekeverednek. Hangsúlyozta, ezt akarja leginkább a mai politika is, de figyelmeztetni kell az embereket arra, hogy ennek semmi köze a valódi hithez.

Nincs probléma a más vallású emberekkel

Olaf Latzel ugyanakkor kiemelte, nincs probléma a más vallású emberekkel, hiszen az iszlám is egy vallás. Ők is élhetnek ebben az országban, gyakorolhatják állampolgári jogaikat, de oda kell figyelni arra, hogy saját közösségeiken belül tartsák meg saját ünnepeiket, mint például a ramadán végét jelentő ünnepet, a cukorünnepet.

Úgy véli, az okozza a nehézséget, hogy

az emberek elszakadtak a hitüktől, és a vallás egyre kisebb hatást gyakorol a társadalomra.

Brémában például 1970-ben még 510 ezer tagja volt az Evangélikus Egyháznak, amely mára 185 ezerre csökkent. A társadalom gyökeres változáson megy keresztül, és kérdés, hogy mi az, amit feladunk, és mit kapunk cserébe, illetve milyen lesz az a társadalom, amely felé haladnak az emberek. A történelem során már tapasztalhattuk, hogy az a társadalom, amelyik nem a Bibliát követte, megérett a bukásra – hívta fel a figyelmet.

A lelkipásztor arról is beszélt, hogy egyre kevesebb ember jár templomba. Szerinte ez azért van, mert már ott sem Krisztus igéjét hirdetik, hanem sokkal többet beszélnek például a klímavédelmi célokról. Ha azonban már nem keresztény erkölcsök szerint élünk, a társadalomban ennek következtében rémisztő dolgok történhetnek. Hozzátette, a társadalmi katasztrófa nemcsak Németországot, de egész Európát veszélyezteti.

Migránsokkal akarják pótolni a hiányzó munkaerőt

Olaf Latzel említést tett a demográfiai problémákról is. Az utóbbi ötven évben Németországban hatmillió emberrel több születhetett volna meg, ha szülei nem döntenek az abortusz mellett. Mivel pótolni kell a hiányzó munkaerőt, ezért most máshonnan akarnak idehozni embereket.

Alapvető eltérések vannak a kultúrák között

Önmagában nem azzal van a baj, hogy vannak más nemzetiségű emberek, akik más kultúrát képviselnek. A nagy nehézséget az okozza, ha a különböző kultúrák között alapvető eltérések vannak, ezért összeütközésbe kerülnek egymással. Ennek vagyunk most a tanúi – hangsúlyozta. Megjegyezte, egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy teljesen más törvények és erkölcsök uralkodnak, és egyáltalán nem vagyunk tudatában annak, milyen változások fognak történni.

Úgy véli, nem szabad más népekkel összeolvadni és egymáshoz hasonlóvá válni. Hatalmas veszélyt jelent, hogy ma a politika is pont erre tesz kísérletet, vannak, akik a nemek közötti különbségeket is meg akarják szüntetni.

Egy egységes masszát akarnak létrehozni, hogy eltűnjenek a különbségek,

és az embereknek ne legyen identitásuk. Egészen ijesztő ez a bomlási folyamat, és Közép-Európában pont ez jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egy ilyen hatalmas kihívás előtt állunk – szögezte le Olaf Latzel az M1-nek adott interjújában.