A „himnusztörvény” ellen tiltakoztak a felvidéki magyarok

 

Több száz felvidéki magyar tiltakozott a pozsonyi parlament előtt a március végén elfogadott úgynevezett „himnusztörvény” ellen. A tiltakozást a Himnuszunk a szabadságunk nevű csoport szervezte azzal a céllal, hogy így hívják fel a figyelmet a márciusban elfogadott diszkriminatív jogszabályra. A demonstrációt Nagytárkányban is megszervezték, azok számára akik nem tudtak eljutni a szlovák fővárosba – közölte az M1 Híradója.

Mintegy százan vettek részt a nagytárkányi civil kezdeményezésen, ahol a szlovák parlament által elfogadott úgynevezett „himnusztörvény” ellen tiltakoztak. A szlovák fővárosban zenével, népdalokkal és magyar zászlókkal idézték fel a pozsonyi parlament előtt mindazt, ami fontos a magyarság számára.

Samu István, a demonstráció szervezője hangsúlyozta, az akció célja, hogy a szlovák törvényhozás a diszkriminatív himnusztörvényt május 9-én a magyarok számára is megfelelő eredménnyel tárgyalja.

A szervezőket az esemény után a szlovák parlament elnöke fogadta. Andrej Danko arra kérte a tiltakozókat, hogy hivatalos formában fogalmazzák meg javaslataikat és azt, hogy milyen intézkedésekkel segíthetné a szlovák kormánykoalíció a magyar nemzeti kisebbséget Szlovákiában.

A résztvevők a Himnusz eléneklésével zárták a tiltakozást.

A címlapfotó illusztráció.