Újabb jelentést tett közzé az Európai Bizottság a névtelen bankkártyákról

 

Nemrég Frans Timmermans, a bizottság alelnöke az M1-nek elárulta, hogy nemcsak Görögországban, hanem az unión kívül, Törökországban is létezik kártyaprogram. A friss brüsszeli összesítés szerint 2016 óta 320 milliárd forintot utaltak a törökországi kártyákra. Itt sincs név a kártyákon, de az EU szerint így is ellenőrizhető, hogy ki kap pénzt – közölte az M1 Híradója.

A Törökországban tartózkodó menedékkérők havonta 120 török lírát, vagyis átszámítva mintegy 6000 forintot kapnak. Az unió eddig nagyjából egymilliárd eurót vagyis mintegy 320 milliárd forintot különített el erre a célra. A program pedig nagyon jól működik – egyebek között ezeket közölte az Európai Bizottság csütörtökön, a Törökországban osztott, név nélküli bankkártyák ügyével kapcsolatban. A tájékoztatás kitér arra is, hogy

a törökországi a legnagyobb támogatási programja az Európai Uniónak.

Jelenleg ugyanis ott tartózkodik a legtöbb menedékkérő a világon. A program még 2016-ban indult. Az EU az Élelmezési Világprogrammal, a Török Vörös Félholddal és a török kormánnyal együttműködve indította el, és eddig már mintegy másfél millió embert értek el vele.

Minden hónapban fix összeg érkezik a kártyára

A Törökországban osztott név nélküli bankkártya piros színű, szerepel rajta egyebek mellett Törökország és az Európai Unió jelképe is, és egy számsor is látható rajta, név azonban nem. A mostani közleményből kiderült, a menedékkérők minden hónapban fix összeget kapnak rá, ebből fizethetik lakhatásukat, vásárolhatnak élelmiszereket és gyógyszereket, de bármit, amire csak családjuknak szüksége van.

A kártya ráadásul nemcsak vásárlásra, hanem pénzfelvételre is alkalmas. Elmondásuk szerint a kártyákat csak az adott állam területén lehet használni, a kedvezményezettek személyazonosságát pedig havonta ellenőrzik. Ebben is hasonlít arra az anonim kártyás programra, amely Görögországban működik.

Az EU vezetése sikeresnek tartja a programot

Az unió vezetése hónapok óta hangsúlyozza, sikeresnek tartják a kártyaprogramokat. Annak ellenére is, hogy a néhány hete a Magyarországon elfogott Hasszán F.-nél is találtak név nélküli bankkártyát. A terrorizmussal gyanúsított szír férfi ezen havonta nagyjából ötszáz eurót, vagyis mintegy 150 ezer forint segélyt kapott.

Az eset után Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke továbbra is úgy fogalmazott, a kártyaprogram sikeres, biztonságos és segít megelőzni a visszaéléseket.

A bevándorláspárti brüsszeli elit buborékban él – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette,

az uniós bürokraták saját nyelven beszélnek,

és a saját gondolataikba vannak zárva, így nem látják mi jelent valódi veszélyt.

A név nélküli bankkártyákon mintegy kétmillióan kaptak már támogatást. Ez eddig több mint másfél milliárd eurójába, azaz közel ötszázmilliárd forintjába került az uniós adófizetőknek. A magyar kormány szerint a program számos kérdést felvet, Brüsszel ennek ellenére nem a leállítását, hanem kiterjesztését tervezi.