Kiköltöztetik a városból a befogadótábort Bihácson

 

A hónapok óta húzódó ügy végre megoldódhat. A helyi döntést az ország védelmi miniszterének is jóvá kell hagynia. Egy, a horvát határhoz közeli réten állítanának fel sátrakat és konténereket, hogy mentesítsék a helyieket az egyre nagyobb migrációs nyomás alól. A verekedések és a bűncselekmények mára mindennapossá váltak a városban és környékén – közölte az M1 Híradója.

Újabb tömegverekedés volt Bihács központjában, a bevándorlók az incidens közben a forgalmat is akadályozták. Az összetűzések a migránsok között mindennapossá váltak az elmúlt hónapokban. A környéken élők elkeseredettek, naponta osztják meg történeteiket a közösségi oldalakon: ellopott autókról, feltört, felgyújtott hétvégi házakról és ellopott telefonokról írnak.

A helyiek többször kérték már a város vezetőit arra, hogy helyezzék át a befogadóközpontokat. Korábban tüntetéseket szerveztek és petíciót is írtak, szerintük ugyanis a városuk élhetetlenné vált a bevándorlók miatt.

A boszniai parlament képviselői a napokban a térségbe látogattak. Végigjárták a befogadóközpontokat. Végül döntés született arról, hogy Bihácsról és Velika Kladusáról május végéig új helyre költöztetik a migránsokat. 

A legfrissebb adatok szerint több mint hatezer migráns torlódott fel a környéken. A naponta érkezők száma pedig továbbra is magas, ami a horvát és szlovén határon is tapasztalható, a szlovén rendőrség egy hét alatt közel háromszáz határsértőt fogott el.

Ez a nyomás Magyarország határain is érezhető. Csak ezen a héten eddig mintegy hetven bevándorló próbált gyalog vagy járműveken megbújva, illegálisan az Európai Unió területére lépni. A rendőrök valamennyiüket megállították és visszakísérték a biztonsági határzárhoz.