Tüntetők közé hajtott a nemzeti gárda páncélozott járműve Venezuelában

 

Lövéseket lehetett hallani a Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök vezette ellenzéki tüntetéseken, egy caracasi légi támaszponton, ahol tűzpárbaj alakult ki a Guaidót kísérő, katonai egyenruhát viselő emberek és a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Madurót támogató katonák között – jelentette kedden a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A forrás szerint a katonák éles lőszert vetettek be. A lövöldözés hírét megerősítette az AFP francia hírügynökség egyik újságírója. A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik Guaidó felhívására utcára vonultak annak érdekében, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben – jelentette a francia hírügynökség.

A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, kék színű kendővel jelzik ezt. Eközben Guaidó már elhagyta a légi támaszpontot a Reutersnek megszólaló szemtanúk szerint. Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó kedden a Twitterre felrakott videofelvételében kijelentette: elkezdődött Nicolás Maduro „hatalombitorló” venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza. 

A néhány perces felvételen Guaidó társaságában – több egyenruhás férfi mellett – feltűnik Leopoldo López, az ellenzék egyik vezetője is, akit korábban házi őrizetbe helyeztek. Guaidó szerint Lópezt a venezuelai hírszerzés (SEBIN) tisztségviselői szabadították ki, miután „amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik”. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a főváros, Caracas utcáira vonuló venezuelaiak százai utakat zártak le.

Caracas, 2019. április 30. Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ellenzéki vezető egyik támogatója visszadobja a katonák által feléjük kilőtt egyik könnygázgránátot a caracasi Carlota légi támaszpontnál tartott kormányellenes tüntetésen 2019. április 30-án. A Guaidó vezette ellenzéki tüntetésen tűzpárbaj alakult ki a Guaidót kísérő, katonai egyenruhát viselő emberek és a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Madurót támogató katonák között, sajtóhírek szerint egy ember megsebesült.Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó korábban felszólította a hadsereget, hogy csatlakozzon hozzá annak érdekében, hogy elkergessék Madurót a hatalomból. MTI/AP/Ariana Cubillos

Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ellenzéki vezető egyik támogatója visszadobja a katonák által feléjük kilőtt egyik könnygázgránátot a caracasi Carlota légi támaszpontnál tartott kormányellenes tüntetésen (Fotó: MTI/AP/Ariana Cubillos)

A venezuelai kormány közleményt adott ki, amelyben elítélte a történteket és államcsínynek nevezte őket. Delcy Rodríguez alelnök pedig kijelentette: ahogyan az eddigieket, úgy ezt a puccsot is „le fogják verni”. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a hatalomátvételi kísérletet.

A szocialista Maduro-kormány fő szövetségesének számító Bolívia és Kuba szintén puccsot emlegetett. Evo Morales bolíviai elnök a venezuelai külügyminiszteréhez hasonló vádakat fogalmazott meg Washingtonnal szemben. A Guaidót elismerő mintegy ötven ország közül egyesek a vérfürdő elkerülésére intettek, míg mások biztatták a hadsereget, hogy álljon át Guaidóhoz. A semleges álláspontra helyezkedő Mexikó aggodalmát fejezte ki az erőszak lehetséges fokozódásával kapcsolatban.

Pompeo: Washington támogatja a felhívást a katonai felkelésre 

Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Juan Guaidónak, a venezuelai ellenzék vezetőjének felhívását a katonai felkelésre Nicolás Maduro elnök rendszere ellen – közölte kedden a Twitteren az amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo azt írta, az Egyesült Államok a venezuelai nép mellett áll a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelmében, és támogatja a Guaidó által bejelentett Operación Libertad (Szabadság Hadművelet) megindítását. „A demokráciát nem lehet legyőzni” – írta mikroblog-bejegyzésében az amerikai diplomácia irányítója.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó – miután lövések dördültek el azon a caracasi légitámaszponton, ahol kedden Juan Guaidó tartott nagygyűlést – szintén Guaidó pártját fogta. Emlékeztetett arra, hogy a venezuelai hadseregnek kötelessége megvédeni az alkotmányt és a dél-amerikai ország népét. Bolton szerint a venezuelai hadseregnek ki kell állnia „a legitim intézmények mellett a demokrácia bitorlóival szemben”.

„Veletek vagyunk” – üzente a Maduro-rendszer ellen tüntető venezuelaiaknak Mike Pence amerikai alelnök. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közölte: Donald Trump elnököt tájékoztatták a venezuelai fejleményekről, a Fehér Ház szorosan figyelemmel kíséri a történéseket. „Figyeljük a fejleményeket és várakozunk” – fogalmazott újságíróknak Kellyanne Conway Donald Trump tanácsadója. Hozzáfűzte: itt az ideje, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök békésen átadja a hatalmat.

Az amerikai hadsereg déli parancsnokságának szóvivője, Armando Hernandez ezredes azt közölte: a hadsereg figyelemmel kíséri a venezuelai fejleményeket, de – mint fogalmazott – „a parancsnokság feladatai pillanatnyilag nem változtak”.

Maduro szerint a katonai vezetők teljes mértékben hűségesek iránta 

Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására. „Beszéltem minden katonai övezet parancsnokaival, akik kifejezték hűségüket a nép, az alkotmány és a haza iránt. A béke biztosítása érdekében mozgósításra szólítom a népet” – írta Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzésében. Maduro hozzátette továbbá: „Győzni fogunk”. 

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter keddi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg „elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett”. Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden „normális”.

A tüntetők közé hajtott a nemzeti gárda egyik páncélozott járműve

A tüntetők közé hajtott kedden a venezuelai Nemzeti Gárda (GNB) egyik páncélozott járműve a caracasi La Carlota légi támaszpont közelében, ahol korábban Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy „véget vessenek Maduro hatalombitorlásának”. 

A videofelvétel tanúsága szerint a tüntetők egy csoportja kövekkel dobálta és botokkal ütötte a GNB legalább két járművét, mire az egyik hirtelen éles fordulatot vett, és a tüntetők közé hajtott. Az ANSA olasz hírügynökség szerint legalább egy tüntető megsebesült. Eközben az AFP francia hírügynökség állítása szerint legalább egy katona megsebesült a Maduro elleni katonai felkelés során.

Harmincheten sebesültek meg a caracasi tüntetésen

Harminchét ember sebesült meg kedden a kormányellenes tüntetéseken a Caracas melletti La Carlota légi támaszpont közelében – közölte a Salud Chacao kórház a Twitteren. A Foro Penal emberi jogi szervezet közlése szerint kedden „legalább tizenegy embert” őrizetbe vettek.