Jelentős előrelépésben bízik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon Steven Mnuchin

 

Jelentős előrelépésben bízik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások legújabb fordulójának kimenetelét illetően Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, aki kedden újságíróknak nyilatkozott Pekingben, ahová Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyalóval együtt érkezett megbeszéléseket folytatni.

A pekingi találkozókat követően Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a jövő héten utazik Washingtonba további egyeztetésekre – mondta az amerikai pénzügyi tárca vezetője, aki a megbeszélésen szóba kerülő konkrét témákról nem nyilatkozott, de annyit elárult, hogy bizakodva néz a találkozók elé.

Mnuchin hétfőn az amerikai Fox televíziónak azt nyilatkozta, hogy bár még sok a tennivaló, reményei szerint májusra sikerül tető alá hozni a kereskedelmi megállapodást.

Steven Mnuchin.  EPA/SHAWN THEW

Steven Mnuchin (Fotó: EPA/Shaw Thew)

A pekingi tárgyalásokon egyebek mellett a szellemi tulajdonjogok védelméről, a technológiatranszfer kikényszerítésének gyakorlatáról és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokról tárgyalnak majd a felek.

Az Egy övezet, egy út kezdeményezésről múlt hétvégén Pekingben megrendezett második nemzetközi fórumon résztvevő Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn Beverly Hillsben egy nemzetközi konferencián szintén úgy vélekedett, hogy Peking és Washington hamarosan kereskedelmi megállapodást köthet.

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja már dollármilliókban mérhető károkat okozott a világ két legnagyobb gazdaságának, zavarokat keltett a globális ellátási láncolatokban, és megrengette a pénzpiacokat is.