Egy norvég halász sietett egy fehér delfin segítségére

 

Egy norvég halász sikeresen eltávolította egy fehér delfin hámját, az állat valószínűleg az orosz haditengerészet egy létesítményéből szökött meg, és az elmúlt napokban több alkalommal is megközelítette a halászhajókat Norvégia északi partjainál.

Joar Hastennek sikerült lefejteni a belugára erősített két hevedert péntek este az után, hogy a norvég halászati hatóság emberei több alkalommal is sikertelenül próbálkoztak segítséget nyújtani az állatnak – adta hírül szombaton az NRK norvég közszolgálati rádió.

A halászati hatóság segítségére siető 26 éves halász túlélő ruházatban Rolfsoya-sziget közelében ugrott az Észak-tenger jeges vízébe. „Amikor a vízben voltam, a beluga nagyon közel úszott hozzám, sikerült elérnem őt és kikapcsolni az elülső csatot” – mondta el a férfi a rádiónak. A másik hevedert bonyolultabb volt lefejteni, de sikerült egy horgot beleakasztani, és amikor a delfin elúszott, a heveder lekapcsolódott.

Audun Rikardsen, a tromsói Norvég Északi-sarki Egyetem szakértője méltatta az erőfeszítéseket, mondván, a delfin még fiatal állat volt, és a heveder szenvedéseket okozott volna neki. A kutató felvette a kapcsolatot orosz kollégáival, akik szerint a delfin az orosz haditengerészet szolgálatában állhatott.

Az amerikai haditengerészet képez ki delfineket arra, hogy felkutassanak és felszínre hozzanak felszereléseket.