Bárhol megjelenhet az iszlám radikalizmus

 

A húsvétvasárnap történt Srí Lanka-i terrortámadás felelőseinek kilétéről megoszlanak a szakértői vélemények, ám abban egyetértenek, hogy az iszlám radikalizmus oly mértékben elhatalmasodott, hogy bárhol és bármikor számítani lehet a megjelenésére – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A már 359 áldozatot követelő, öt napja történt terrorcselekményt az Iszlám Állam vállalta magára, de csakúgy mint a korábbi merényleteknél,

ez most sem bizonyítható,

így hozzáértők szerint a szervezet ezzel csak ereje meglétének látszatát szeretné kelteni.

A Srí Lanka-i kormányszóvivő a merénylet elkövetését egy helyi iszlamista csoportosulás tagjainak tulajdonítja, ám egyes szakértők szerint a támadás túl nagy szervezettséget igényelt ahhoz, hogy egy helyi csoport azt egyedül véghez vihesse – hangzott el a műsorban.

A Srí Lanka-i merénylet egyik sebesültjét szállítják kórházba a mentőalakulatok tagjai (Fotó: MTI/Pushpa Kumara/EPA)

Figyelmeztették Srí Lankát a készülő támadásra

Április 4-én Srí Lankát az amerikai és az indiai titkosszolgálat is figyelmeztette a készülő támadásra. Horváth József szerint két oka lehetett annak, hogy az információ birtokában sem akadályozták meg a merényletet. Az egyik, hogy az elnök és a kormányfő, illetve annak támogatói között bizalmatlanság alakult ki, ezért a Srí Lanka-i fegyveres erők és testületek nem egységesen követték a két hatalmi központ utasításait.

A másik ok abban rejlik, hogy egy illetékes

szándékosan nem osztotta meg az információt,

feltételezhetően azért, mert az iszlám terrorizmus pártolója. Az egyre erőteljesebben jelen lévő iszlám radikalizmus a világ legkülönbözőbb pontjain üti fel a fejét, ezért hatványozottan fontos, hogy a titkosszolgálatoknál a belső összetartó erő meglegyen.

Abban az esetben, ha ez meggyengül, több száz áldozatot követelő merényleteket is elkövethetnek terroristák, vagy akár még a mostaninál is nagyobb rombolást okozhatnak. Srí Lanka esetében például a turizmus visszaesését generálhatja, aminek gazdasági következményei lehetnek – folytatta Horváth József.

Nagyszabású akció történt

Az egymást követő nyolc robbantásból álló terrorakció már önmagában egy nagyon szervezett és összehangolt támadásra utal, és a colombói autóbusz-pályaudvaron talált 87 detonátor csak erősíti ezt a tényt, tekintve, hogy ez további 87 különböző támadást jelentett volna. Ha robbanószerek beszerzéséhez nem is, de a detonátorokéhoz

komoly ipari és katonai kapcsolatokra van szükség,

ami szintén azt jelzi, hogy nagyszabású akció történt.

Az Iszlám Állam (ISIS) létezését nem szabad elbagatellizálni, mert annak ellenére, hogy elvesztette területeit, a vezetése tudatosan készült arra, hogy a szervezet képes legyen a nehezebb körülmények ellenére is hatékonyan működni, ráadásul folyamatosan versenyben van más terrorszervezetekkel azokért az anyagi juttatásokért, amelyek támogatják az iszlám terrorizmus térhódítását.

Az ISIS azon katonáit, akiket már elfogtak vagy visszatérnek hazájukba családjukhoz – legyen szó akár koszovóiakról, bosnyákokról vagy éppen a nyugat-európai államokbeliekről –, egyelőre nem tudni, miként fogják felelősségre vonni, és mi lesz a sorsuk – fejezte be elemzését Horváth József.