Erős üzenetet küldtek a Srí Lanka-i támadók a keresztény államoknak

 

Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok a vasárnapi robbantássorozattal összefüggésben. A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott. Az már biztosnak tűnik, hogy a helyi szervek tudtak a veszélyről, de nem tettek semmit.

India és az Egyesült Államok titkosszolgálatai többször is figyelmeztették Srí Lanka-i partnereiket,  támadások lehetőségéről szóltak az információk, sőt, április 4-re azt is megtudták, hogy keresztény templomok kerülhetnek célpontba – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

A szolgálatok a merényletre készülők névsorát is eljuttatták a szigetországba, április 9-én a rendőrfőnök asztalán voltak a dokumentumok. A külföldi titkosszolgálatok még órákkal a merényletek előtt is küldtek figyelmeztetést.

A biztonsági előkészületek elmaradásának politikai okai vannak. Az elnök, Maitripala Sziriszena és a kormány között konfliktus van. A miniszterelnököt, Ranil Vikremeszinghét kizárták a nemzetbiztonsági tanácsból, de így is teljesen érthetetlen, hogy miért nem dolgoztak a fenyegetés elhárításán.

Nem fajulhat idáig egyetlen politikai nézeteltérés sem

Nem kell szakembernek lenni, hogy az ember tudja: ha ilyen információk jutnak egy szervezet birtokába, akkor azonnal a lehető legmagasabb készültséget rendeli el, és mindent megtesz azért, hogy elhárítsa a veszélyt – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

Olyan gyakran előfordul egy országban, hogy az elnök és a kormányfő valamiben politikai okból nem ért egyet, de idáig nem szabadna fajulnia egy vitának – mutatott rá, hozzátéve: ilyen információk birtokában nem az elnöknek és a kormányfőnek kell összeülni, hanem a titkosszolgálat, a katonaság és a rendőrség illetékes vezetőinek kell cselekedni.

Megakadályozható lett volna a támadássorozat? (Fotó: EPA/M.A. Pushpa Kumara)

Megakadályozható lett volna a támadássorozat? (Fotó: EPA/M.A. Pushpa Kumara)

Politikától függetlenül kellene működnie a biztonsági szerveknek – reagált Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. A külföldi titkosszolgálatok nemcsak a várható támadásokat jelezték elő, hanem azt is, hogy kifejezetten templomok és keresztények ellen készülnek merényletre. Ilyenkor a helyi erők feladata a megfigyelés és a nyomozás – fogalmazott.

Ebben az esetben ennél is konkrétabb információk álltak rendelkezésre: előre tudták, hogy hol, kik és mi ellen kell készülni, személyek neveit is megadták, akiket figyelni kellett volna. Pócza szerint ez aggasztó jelenség, hiszen az amerikai és az indiai titkosszolgálat szolgáltatta az információkat, és mindkét szervezet a komolyan vehető kategóriába tartozik.

A keresztények lakta országok számára igen erős üzenet volt a Srí Lanka-i: ilyen típusú támadásokra is fel kell készülni – hangsúlyozta Pócza.

Felmerül a büntetőjogi felelősség 

A titkosszolgálatok igencsak ritkán szoktak ennyire konkrét adatokat adni egymásnak. A támadások jól szervezettsége azt feltételezi, hogy hasonlóan hatékony szervezet áll mögötte. Furcsa, hogy ennek ellenére kiszivárogtak konkrétumok a merényletsorozattal kapcsolatban – fogalmazott Gyarmati István, feltételezve, hogy az amerikai és az indiai titkosszolgálat egymástól függetlenül is eljutott az adatokig.

„Ez már bűncselekmény, amit néhányan elkövettek” – vélekedett, majd elmondta: mivel akaratlagosan nem cselekedtek Srí Lankán a birtokukba került információk alapján, minél hamarabb ki kellene vizsgálni az esetet, és adott esetben büntetni is. Főleg, hogy megjelentek hírek a városban talált 69 robbanó csomagról, ami hihetetlen méretű szervezettségre utal, és nincs kizárva, hogy további bombákra is bukkanhatnak.

Pócza István szerint a kereszténység ellen akartak támadást intézni, és amíg a márciusi, új-zélandi Christchurchben muszlimok ellen elkövetett támadás után a keresztények elhatárolódtak a cselekménytől, most a muszlimoknál ez nem tapasztalható.

Gyarmati István ugyanakkor kétségbe vonta, hogy a merénylet az új-zélandi esetre reagált volna, mert az elkövetés módja nagyon szervezett volt, és véleménye szerint ekkora támadást egy hónap alatt nem lehet megszervezni és kivitelezni.