Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket

 

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként – jelentette a szervezet Aamák „hírügynöksége”.

„Az Iszlám Állam harcosai voltak azok, akik végrehajtották a támadást a koalíciós nemzetek polgárai és a keresztények ellen tegnapelőtt” – állította a terrorszervezet propagandacsatornáján keresztül.

A „koalíció” szó az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetségre utal, amely felvette a harcot az Iszlám Állammal (ISIS) azután, hogy az jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban 2014-ben, ám amelyeket mostanra már teljesen elveszített. A terrorszervezet sem videóval, sem fényképekkel nem igazolta, hogy az öngyilkos Srí Lanka-i merénylőknek bármi közük lett volna a terrorszervezethez.

Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez semmi köze, hogy így tartsa fenn jelentőségteljességének látszatát. A Srí Lanka-i hatóságok a helyi, Nemzeti Tauhíd Dzsamaat, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetet tartják legvalószínűbb elkövetőnek, de nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak külföldi csoportokkal.

A nyolc robbantással a christchurci mészárlást torolhatták meg.