Nagy migrációs tömegmozgás esetén kevés a Frontex tízezer embere

 

Nagy migrációs tömegmozgás esetén nagyon kevés az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) tízezer embere – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 csatornán.

Bakondi György azt mondta, az Európai Parlament által szerdán jóváhagyott, a Frontex megerősítéséről szóló egyezmény szerint először ötezerre emelik a szervezet személyzetének létszámát, és csak később tízezerre.

Szerencsésnek nevezte, hogy a magyar kormány által kifogásolt feltétel, amely szerint nagy baj esetén a Frontex a tagállam beleegyezése nélkül is intézkedhet, nem került bele az egyezménybe. Ez súlyos szuverenitást érintő kérdés lett volna – tette hozzá.

A döntés az európai uniós választási kampány része, mert a kivitelezése a következő parlamenti ciklusra tolódik – jelentette ki a főtanácsadó. Az EP az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy visszafordíthatatlan, a bevándorláspárti erőket támogató jogi környezetet alakítson ki – fűzte hozzá.

Bakondi György kifejtette: ha a választások után más összetételű lesz az Európai Parlament, és az unió vezető szervezeteiben bevándorlásellenes politikusok lesznek, az európai emberek biztonság iránti igényének megfelelő döntéseket lehet majd hozni.

A főtanácsadó azt mondta: valamennyi migrációs útvonalon emelkedett az érkezők száma, nyáron pedig valószínűleg még tovább fog nőni.

A címlapfotó illusztráció.