Álhíreket terjeszt Magyarországról a német liberális lap

 

Magyarországról jelentetett meg cikket a német liberális Die Zeit, amelyben azt írták, hogy az 1930-as éveket idéző szélsőjobboldali, nacionalista és idegengyűlölő diktatúra tombol Magyarországon. Az emberek sajtószabadság nélküli, bukott államban és nyomorban élik életüket. A lap szerint hazánk 2008 óta gazdasági válságban szenved, nem fejlődik, nagy a munkanélküliség és a magyar kormány korlátozza a gyülekezési jogot.

Magyarország elveszett – címmel közölt esszét a német liberális lap, és szerzőként Beda Magyart tüntette fel, akiről a bevezetőben közölték, az álnév azért szükséges, hogy a szerző védje magát és környezetét, mert retorziókra számíthatott volna a diktatúrába süllyedt Magyarországon. A szerző a Közép-európai Egyetemen (CEU) dolgozott, valódi személyazonossága pedig ismert a lap szerkesztősége számára.

Korábban is írtak már a magyarokról

A Die Zeit már nem először engedett meg magának ilyen hangnemet Magyarországgal szemben – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Elmondta, korábban Liviu Matei professzor is, aki szintén a CEU-hoz köthető, írt a magyarokról. Ő azt állította, hogy „Magyarország a brutalitás időszakát éli”. Azt is írta, hogy több tízezer családot üldöznek el az országból, és koncepciós eljárások folynak.

(Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A szakértő szerint az ilyen írásokról el lehetne mondani, hogy csak a kampányidőszak miatt születnek. Kampány során ugyanis a politikai ellenfelek egymással szemben akár durva kritikákat is megfogalmazhatnak. Ugyanakkor a Kúria új döntése értelmében

az öncélú mocskolódás magánszemélyek vagy közszereplők vonatkozásában korlátját képezi a vélemény- és szólásszabadságnak.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője is hasonló véleményt fogalmazott meg a cikkel kapcsolatban. Szerinte tudatos hangulatkeltés és álhírgyártás zajlik Magyarország ellen, és a probléma az, hogy ezek a hírek nemcsak a mostani kampányidőszakban, de már a kampány előtt is megjelentek.

Sokan elhiszik az álhíreket

Hozzátette, az álhírek gyártása nemcsak Magyarország, de Lengyelország, Izrael és az Amerikai Egyesült Államok ellen is zajlik. Pócza István szerint egy

nem létező országot és egy nem létező politikust építenek fel az ilyen írásokban,

akit eladnak, mint egy terméket. Megjegyezte, vélhetően ez a módszer jól működik számukra, hiszen azok, akiknek kevesebb az információjuk, hajlamosak elhinni a hamis írásokat.

Ifj. Lomnici szerint az ilyen álhírek károsak minden országra, így Magyarországra nézve is, de hosszú távon ennek következményeket kell maga után vonnia. A szólásszabadság azonban egyelőre nagyon széles teret enged, és a joggyakorlat még nem jutott el odáig, hogy szankciókkal sújtson különböző sajtóorgánumokat álhírek terjesztése miatt – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a Die Zeit írása hazánkról nem igaz, hiszen a munkanélküliség folyamatosan csökken, emelkednek a bérek, és a gazdasági növekedés is dinamikus fejlődést mutat, amelyet még a Nemzetközi Valutaalap is magasra becsült.