Áder: A párizsi klímamegállapodás bajban van

 

„Párizs bajban van”, hiszen a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha – jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni – hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket – fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

New York, 2019. március 28. Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában New Yorkban 2019. március 28-án. MTI/Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában New Yorkban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött – tette hozzá. Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg – mondta Áder János.

Egyre több energiát termel a világ

Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés – emlékeztetett.  Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában – mondta a köztársasági elnök.

Az államfő – Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve – a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: „a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod”.

Mindenki tegye a dolgát a környezet védelméért 

A politikusoknak, a tudomány képviselőinek és a hétköznapi emberek is megvan a felelőssége a környezet megóvásában – mondta újságíróknak Áder János államfő csütörtökön New Yorkban, miután az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással foglalkozó tanácskozása keretében tárgyalt az ENSZ főtitkárával.

António Guterres korunk legnagyobb kihívásának nevezte a klímaváltozást, amely azonnali és közvetlen veszélyt jelent az emberiségre. A főtitkár a közgyűlési felszólalásában is azt kérte a résztvevőktől, hogy a következő klímacsúcsra ne beszédekkel, hanem tervekkel, programokkal készüljenek. A magyar delegáció nem érkezik üres kézzel a szeptemberi ENSZ-tanácskozásra, érdemi, a magyar polgárok életét és a klímát jótékonyan befolyásoló döntésekről, eredményekről, innovációról tájékoztatja majd a közgyűlést – hangsúlyozta Áder János.

Az ENSZ-főtitkára példaértékűnek nevezte Magyarország teljesítményét a klímavédelem érdekében és nagyra értékelte, hogy Budapest idén harmadik alkalommal rendezi meg a Víz Világtalálkozót.

Megoldást kell találni a klíma kérdésére

A klíma kérdésére rövid időn belül, tizenöt-húsz éves távlatban megoldást kell találni, vagy lakhatatlanná válik a Föld – fogalmazott Áder János. A megoldás döntően a két „nagy szennyező”, az Egyesült Államok és Kína hozzáállásán múlik, de az államfő mindannyiunk felelősségéről is szólt. A mindennapi életünk során is takarékoskodni kell a vízzel, és nem pazarolhatjuk az energiát – fogalmazott.

A köztársasági elnök a kétnapos egyesült államokbeli látogatása keretében New Yorkban átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést Charles J. Vörösmartynak. A City University of New York professzora Magyarország nemzetközi tudományos együttműködési tevékenységének támogatásáért vehette át az elismerést, valamint vízgazdálkodási kutatásaiért.