Vasrudakkal estek egymásnak a migránsok Bosznia-Hercegovinában

 

A zavargásban mintegy ötvenen vettek részt, az esetről felvétel készült. Egy másik videó is napvilágot látott, amin egy migránscsoport menekül a rendőrök elől, majd miután elfogták őket, voltak, akik verekedni kezdtek az egyenruhásokkal, mások futásnak eredtek. Egyre több az incidens, a jó idő beköszöntével az eddiginél is többen indulnak útnak. A magyar határon idén már kétezren próbáltak átjutni – közölte az M1 Híradója.

Vasrudakkal estek egymásnak a migránsok a Velika Kladusában található tábor közelében. A zavargásban mintegy ötvenen vettek részt. A hasonló esetek mindennaposak a környéken. Előfordul, hogy a migránsok egy éjszaka alatt több autót is feltörnek, vagy bemennek az elhagyott házakba. Gyakran oda is betörnek, ahol a helyiek élnek – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy bihácsi zenésszel épp a héten történt hasonló eset, egyik este alig hagyta el otthonát, amikor egy migráns bement a lakásába. Az esetről a férfi a közösségi oldalán számolt be. Azt írta, felesége riadtan hívta fel, hogy valaki van a lakásban, mire visszaért, a migráns megpróbált elbújni előle. Azonnal hívták a rendőröket, akik elvezették a bevándorlót.

Többtucatnyian indulnak a határ felé

Bihács környékén több ezer migráns várakozik. Minden este többtucatnyian indulnak a horvát határ felé. A legtöbben gyalog és embercsempészek segítségével próbálnak átjutni az Európai Unió területére, és vannak, akik járművekben megbújva akarnak átjutni.

A horvátországi Ogulin településen kedden fogtak el a rendőrök egy bosnyák rendszámú autóval menekülő migránscsoportot. Miután a hatóságok körbe vették a bevándorlókkal teli autót, kettejüket sikerült azonnal a földre teperni – hangzott el az M1 Híradójában.

Hazánkban is próbálkoznak

De nemcsak a horvát határt tartják állandó nyomás alatt a migránsok. Kedden a Bács-Kiskun megyei határszakaszon 60 migránst tartóztattak fel a hatóságok, és szerdán is voltak elfogások. Hercegszántó közelében 14 afgán és török állampolgárt állítottak meg a rendőrök hajnalban. A Baranya megyei Szigetváron pedig egy migránsokat szállító autót állítottak meg a rendőrök. A kocsit vezető afgán sofőr nyolc, szintén afgán férfit akart jogellenesen külföldre juttatni.

Új laktanyát adtak át

A hatóságok folyamatos készenlétben vannak a határ mentén. A kormány még 2016-ban döntött arról, hogy a határőrizet megerősítésére háromezerrel növeli a Készenléti Rendőrség létszámát, amelynek eredményeként a meglévő hét mellett további nyolc határvadász bevetési osztályt hoztak létre vidéken. Nyírbátorban csaknem hatmilliárd forintot költöttek a hétezer négyzetméteres központ kialakítására, hogy az egyenruhások a lehető legjobb körülmények között tudják végezni munkájukat.

Az ország keleti felén szolgálatot teljesítő több mint háromszáz rendőrnek szerdán adták át a legújabb határvadász laktanyát. A komplexumban pihenőket, klimatizált irodákat, raktárakat, hat fegyverszobát és edzőtermet is kialakítottak.

Idén eddig már több mint 2000 bevándorlót állítottak meg az országot védő rendőrök Magyarország déli határánál.