Erdőtüzek pusztítanak Portugáliában és Spanyolországban

 

A szokatlanul meleg tavaszi időjárás miatt erdőtüzek pusztítanak Portugáliában és Spanyolországban – jelentették hírügynökségek szerdán. Áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek.

Szerdán több száz portugál tűzoltó volt bevetésen, az országban pusztító erdőtüzeket próbálták megállítani. Az idei évben már a szokásosnál jóval hamarabb alakultak ki erdőtüzek a kivételesen meleg és szeles időjárás következtében.

Portugáliában tíz helyen csaptak fel a lángok, a tüzek főként az ország északi részét érintik. A korai erdőtüzek a tűzoltókat is felkészületlenül érték

Meteorológusok szerint a globális felmelegedés lényegesen megnehezítette annak előrejelzését, hogy hol alakulhatnak ki tüzek.

„Olyan területeken alakultak ki jelentős tüzek, amelyekről nem is gondoltuk, hogy magas lenne ennek a kockázata” – mondta el Miguel Miranda, a portugáliai meteorológiai intézet (IPMA) elnöke.

Esetleges sérültekről nem érkezett jelentés, illetve nem lehet még tudni a károk mértékét sem.

A portugál kormány kedden este riasztást adott ki erdőtűz veszélye miatt. Nehezíti a helyzetet, hogy az országban egyelőre nem várható csapadék, a hét elején a hőmérséklet a 28 Celsius fokot is elérte, ami az átlagosnál jóval magasabb érték.

A Reuters brit hírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy a jelenlegi időjárás emlékeztet azokra az időjárási körülményekre, amelyek 2017 júniusában Pedrogao Grande városánál elsöprő erejű tüzet okoztak. A tűzeset miatt 64 ember meghalt és több mint 250-en megsérültek; Portugália modernkori történetében ez volt a legsúlyosabb katasztrófa.

A portugáliai meteorológiai intézet előrejelzése szerint a hőmérséklet várhatóan továbbra is szokatlanul meleg marad, az északon elhelyezkedő Portóban szerdára 24 Celsius fokot jósoltak, míg a márciusi átlaghőmérséklet 12 Celsius fok.

Több száz tűzoltó és katona harcolt a lángokkal szerdán Spanyolország északnyugati-részén, ahol szintén kivételesen magas hőmérsékleteket mértek. Kedden az ország északnyugati csücskében, San Xoan de Laino térségében két iskolát kellett kiüríteni a tüzek miatt.

Alfonso Rueda, a galíciai kormány elnök-helyettesének közlése szerint a tüzet valószínűleg egy magasfeszültségű vezeték szikrája, az erős szél pedig kedvezett a lángok terjedésének.

A regionális kormány becslései szerint körülbelül 850 hektárnyi földet taroltak le a lángok, így Galíciában ez számít a legpusztítóbb erdőtűznek 2017 októbere óta.

Ezenkívül a régió más területeiről is érkeztek jelentések erdőtüzekről – egy esetben egy természetvédelmi területre is kiterjedtek a lángok.

A meteorológiai előrejelzések szerint Galícia egyes részein akár 29 Celsius fokig emelkedhet a hőmérséklet.