A tulipánok megóvására intik a turistákat Hollandiában

 

A virágmezőknél kihelyezett üzenetekkel figyelmeztetik a holland gazdák a turistákat, hogy ne tapossák le a tulipánokat.

A Hollandia északi-tengeri partvidékének közelében elterülő virágmezők minden tavasszal vonzzák a turistákat, akik előszeretettel fényképezkednek a kinyíló tulipánok, nárciszok és jácintok által színesre festett vidékkel a háttérben. A látogatók azonban egyre gyakrabban sétálnak be a mezőkre, és letapossák a növényeket és a virághagymákat.

Egy kertész dolgozik tulipánok között (Fotó: MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

(Fotó: MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

A turisták jelentős bevételi forrást jelentenek a régió számára, ugyanakkor az általuk okozott károknak is nagy ára van. Ha egy tulipánt eltaposnak, akkor a hagymája megsérül, és nem lehet eladni. A helyi gazdák már tavaly is megpróbálták felhívni a turisták figyelmét a tulipánok megóvására, ám a visszajelzések alapján az akkori kezdeményezés túlságosan barátságtalanra sikeredett.

Az egyik idén kihelyezett figyelmeztetés ezért például csak udvariasan arra kéri a látogatókat, hogy élvezzék a virágok látványát, de ne sétáljanak át a mezőkön.

„Biciklik, emberek, gyerekek, kutyák, már mindent láttunk a mezőkön” – jegyezte meg egy helyi gazda, Simon Pennings, hozzátéve, hogy a turisták kordában tartása csaknem teljes munkaidős állás.

Pennings azt tervezi, hogy „nagyköveteket” állít szolgálatba a mezőkön, hogy elmagyarázzák a turistáknak, miért nem szabad begázolniuk a földekre.