A magyar-svájci kapcsolatokat méltatta Kövér László Bernben

 

A Magyarország és Svájc közötti kapcsolatokat méltatta hétfőn Bernben Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki beszédet mondott a Magyarország Berni Nagykövetsége által rendezett nemzeti ünnepi fogadáson – tájékoztatta Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t.

Az eseményen a magyar diaszpóra képviselői, a berni diplomáciai testületek képviselői, továbbá svájci politikai és államigazgatási vezetők voltak jelen.

„Mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia” – idézte a házelnök Kossuth Lajosnak, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vezetőjének szavait, és ezt meglátása szerint „talán Svájcban, a közvetlen demokrácia hazájában értik a legjobban napjaink Európájában”.

A házelnök emlékeztetett a magyar emigráció azon kiemelkedő tagjaira, akik az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után Svájcban találtak menedéket, köztük Zichy Antóniára, az első felelős magyar miniszterelnök, a mártírhalált halt Batthyány Lajos gróf özvegyére, valamint Klapka György tábornokra, a komáromi vár hős védőjére.

MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a berni magyar nagykövetségen rendezett ünnepi fogadáson 2019. március 18-án (MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája)

Kövér László méltatta Svájc szolidaritását, amelyet 1956 után tanúsított, amikor mintegy 14 000 magyar politikai menekült lelt otthonra az országban. Az elnök ezért köszönetet mondott Magyarország nevében.

Az Országgyűlés elnöke szerint a két ország közötti barátság „az élet minden területére jellemző”, legyen szó a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokról vagy a tudományos és külpolitikai együttműködésről a nemzetközi szervezetekben.

Kövér László felidézte, hogy a magyar Országgyűlésben január végén alakult meg a két ország baráti kapcsolatainak elmélyítésére hivatott baráti tagozat.

Szilágyi Zoltán az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy az ünnepi eseményen a házelnök jelenlétében Nagy István nagykövet a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Peter André Jeneltennek, a Stadler AG alelnökének, aki a Stadler AG Magyarországért felelős alelnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyarországi vasúti járműgyártás újraélesztésében. A méltatás szerint Peter André Jenelten töretlen támogatásával és szakmai irányításával az elmúlt évtizedben a cégcsoport olyan befektetéseket hozott létre Magyarországon, amellyel a vasúti karbantartás egyik leginnovatívabb referencia-központja illetve Közép-Európa legnagyobb kocsiszekrény üzeme itt jöhetett létre.