Nem kíméli a természet Nagy-Britanniát

 

Angliában figyelmeztetést adtak ki áradásokra, jégesőre, hóra és szélre egyaránt. Áradások miatt ötvenkilencet Angliában és tízet Wales-ben – amely azonnali akcióért kiált több tucat városban.

Magasabb szintű figyelmeztetés Yorkshire Dalesre, Észak-Yorkshire-ra, Lanceshire-re, Newcastle-re, Wolverhamptonra, Trowbridge-re, Derbyre, Huddersfieldre, Exmoorra és Exeterre lett kiadva. A Hannah névre keresztelt vihar ráadásul óránkénti 100 kilométeres sebességgel süvítő szélvihart hoz magával – írja a The Sun.

Már szombaton is súlyos áradás ostromolta Észak-Walest, a Conwy folyó partját és Rochdale-t. Az áradások üzleteket romboltak le, ideértve az állami kézben lévő Tu Hwnt i’r Bont teaházat is, ahol több mint 90 centi magasan áll a víz. A jégeső, hó és szél elleni figyelmeztetések szilárd lábakon állnak vasárnapra is, amikor is több mint 15 centi friss hóra lehet számítani Észak-Britannia-szerte.

A hatalmas időjárási rendszer, a „Beast from the West”, vagyis a Nyugatról érkező Szörny nevet kapta a The Weather Outlook meteorológiai szervezettől, egy korábbi hideg betörés a „Beast from the East”, Keletről származó Szörny mintájára.

„Egy erőteljes Polar Vortex, vagyis északi-sarki ciklon erős jet streamet, magassági futóáramlatokat eredményez és ez az időjárási helyzet a viharos idő kialakulásának kedvez” – mondta John Hammond, a BBC korábbi, a Met Office jelenlegi meteorológusa. A havas eső és hó keveréke miatt nedves és tapadós útfelületek váltakozhatnak, ezért a autóvezetőket is óvatosságra intették. Heves felhőszakadás nehezítette meg a közlekedést az M66-os autópályán is, ezért mindkét irányba lezárták. A balesetek és sérülések esélye megugrott a jégfoltokkal tarkított utakon, a viharos szélről nem is beszélve.

Az Írország felől érkező téli időjárásra száz hóeke és ezer sószóró – 500 Észak-Angliában és 500 Skóciában – áll készenlétben. A skót rendőrség hangsúlyozta, hogy a jég figyelmeztetés vasárnapra is érvényben marad. A Met Office meteorológusa, Luke Miall elmondása szerint számítottak arra, hogy hó fedi majd be az északi területek nagyját.

A hétvége hőmérséklete változatosan alakul a sziget országban, amíg délen 12-13 fokig is melegedhet a levegő, addig Skócia egyes tájain alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.