1848 szelleme ma is Magyarország nemzeti értékeinek védelmére szólít fel

 

A jelenkor kihívásai mellett a magyaroknak és az olaszoknak ismét össze kell fogniuk, hogy az identitásválsággal küzdő Európában megvédjék ezeréves értékeiket – mondta Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa Rómában, Türr István magyar szabadságharcos tábornok szobránál pénteken.

Budai Gyula kijelentette, 171 évvel a forradalom után a magyar nép szabadság és függetlenség iránti vágya nem múlt el.

„Hőseink cselekedetei ránk is felelősséget rónak, hisz most nekünk kell megőrizni, illetve kiharcolni a nemzeti önállóságot. Mi az erős nemzetek Európájában hiszünk, elutasítjuk a birodalmi felfogást, a nemzeti identitás visszaszorítására tett kísérleteket” – mondta. Hozzátette: Európát a biztonságra, a keresztény kultúrára és erős országok szövetségére kell építeni.

Megjegyezte, a 48-as hősök nem méricskéltek, nem számolgattak, nem ijedtek meg a túlerőtől sem, csak a haza védelmét, kizárólag a nemzeti érdeket tartották szem előtt. A római magyar közösség 2000 óta Türr István mellszobránál tartja a március 15-e nemzeti ünnepet. A „garibaldista tábornok” feliratú szobor a római Gianicolo-dombon, a Garibaldi-szoborparkban áll.