Tüntetők és rendőrök csaptak össze Ukrajnában

 

A demonstrálók a politikusok korrupciós botrányai ellen tüntettek. A legújabb hírek szerint az ukrán vezetés olyan pénzeket tehetett zsebre, amit a hadiiparra kellett volna költeni. A tüntetők még Petro Porosenko államfő választási beszédét is megszakították, és azt követelték, hogy tartóztassák le a bűnösöket. A rendőrök végül könnygázzal rekesztették be a tüntetést – közölte az M1 Híradó.

A tiltakozók Petro Porosenko ukrán elnök és egy hozzá közelálló üzletember letartóztatását követelik, miután kiderült, érintettek lehetnek egy hadiipari beszerzési botrányban. A gyanú szerint Oleg Szvinyarcsuk, Porosenko korábbi üzlettársa, és annak fia két éven át Oroszországból csempészett be, és adott el Ukrajnának rossz minőségű fegyver-alkatrészeket, háromszoros áron.

Ukrajnában érezhető a feszültség a három hét múlva, március 31-én esedékes elnökválasztás miatt. Petro Porosenko második ciklusára készül, ám sokan úgy tartják, ígéreteivel ellentétben keveset tett a korrupció megfékezéséért.

Elemzők szerint éppen ezért próbálja a nemzetiségek ügyével is elterelni kétes ügyeiről és kudarcairól a figyelmet. A magyar kormány szerint jogfosztásokkal, például az anyanyelvi oktatás korlátozásával provokálja a kárpátaljai magyarságot, miközben ellenük hangolja az ukrán közvéleményt.

Magyarország többször is világossá tette, hogy mindaddig megvétózza Ukrajna euro-atlanti integrációját, amíg az ukrán kormány fel nem számolja magyarellenes politikáját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának plenáris ülésén kijelentette, a magyar közösségek jogait semmifajta geopolitikai érdek oltárán nem áldozza fel a magyar kormány.

Az Amerikai Magyar Koalíció küldöttsége pedig vasárnap járt Beregszászon, hogy tájékozódjon a kárpátaljai magyarság helyzetéről. George Pataki, New York állam magyar származású volt kormányzója újságírók előtt kifejtette, számára érthetetlen, hogyan válhat egy nemzeti kisebbség elnyomójává egy olyan nép, amely maga is hasonló elnyomást szenvedett el az egykori Szovjetunióban.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, ukrán parlamenti képviselő pedig arról beszélt, hogy Kijevnek be kell tartania a vállalt nemzetközi kötelességeit.

Az amerikai vendégek azt ígérték, hogy hazatérve fel fogják vetni a kárpátaljai magyarság problémáit az illetékes amerikai fórumokon is.