Újabb részletek derültek ki a bécsi dzsihadistáról

 

Újabb megdöbbentő részletek derülnek ki arról a bécsi dzsihadistáról, aki néhány éve csatlakozott az Iszlám Államhoz, majd amikor megsérült a harcokban, hazautazott Bécsbe. Egy kórházban kezeltette magát, segélyt kapott, és miután meggyógyult, újra visszament a terroristákhoz Szíriába. Kiderült, hogy az osztrák hatóságok tudták, hogy ki ez az ember, mégsem fogták el. Miután kitört a botrány, megint szigorításokról beszélnek az osztrák politikusok, de kérdés, hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban – közölte az M1 Híradó.

Az Abdul Kadír nevű férfi egy egy héttel ezelőtt készült felvételen mondta el, hogy Bécsből érkezett, és szeretne oda visszatérni, hogy emberséges igazságszolgáltatás elé álljon. Az osztrák belügyminisztérium rövid idő alatt azonosította is. A most 27 éves férfi valódi neve Azad Göktas, aki török családban született és nőtt fel Ausztriában, majd szélsőséges iszlamista tanok hatására érkezett Szíriába.

Az osztrák főváros polgármestere az ügyre reagálva leszögezte, hogy egyetlen hazatérő dzsihadistát sem akar látni Bécsben.

Ausztriában komoly felháborodást okozott az ügy. Különösen, mivel a Kronen Zeitung című lap kiderítette, Azad Göktas 2014-ben egyszer már hazatért Szíriából, amikor a harcokban megsérült. Lőtt sebét egy osztrák állami kórházban kezelték. Ezután egy évre visszamenőleg felvette munkanélküli segélyét.

Az állam 12 ezer 400 eurót, csaknem 4 millió forintot fizetett ki neki, miközben a hatóságok tudták, hogy az Iszlám Állam harcosa. Miután pedig meggyógyult, nem vették őrizetbe, sőt minden gond és akadály nélkül visszatérhetett a közel-keleti harctérre.

Göktas ügye egy másik súlyos problémát is felvet. Az Iszlám Államhoz való csatlakozás után a külföldi harcosoktól elvették útleveleiket, és új, mozgalmi nevet, illetve személyazonosságot adtak az érkezőknek. Ezek az emberek a nyugati hatóságok számára beazonosíthatatlanok – mondta el Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója az M1 műsorában.

A szakértő szerint ráadásul a terrorfenyegetettséget tovább növelik azok a szíriai és iraki harcosok, akik a migrációs áradattal érkeztek Európába. Nekik ugyanis semmilyen nyugati előéletük sincs, és azt is tudják, hogy nem szabad felhívniuk magukra a hatóságok figyelmét a közösségi médiában sem.

A címlapfotó illusztráció.