Újabb késes gyilkosság történt Nagy-Britanniában

 

Egy 26 éves férfit öltek meg Londonban – csak idén ő a 35. áldozat az országban. Az elkövetők többsége bevándorló hátterű fiatal. A rendőrség mellett már a belügyminiszter is kongatja a vészharangot: szükségállapot bevezetését fontolgatja. A parlamentben parázs vita alakult ki arról, mit kellene tennie a kormánynak a támadások megfékezése érdekében – tájékoztatott az M1 Híradója.

Ismét sátrat emeltek Londonban a rendőrök. Szerdán ugyanis meggyilkolták a 26 éves spanyol David Martinezt. Egy házból jött ki, már sebesülten, majd összerogyott. Több késszúrással végeztek vele, vérbe fagyva találtak rá a járókelők. A gyilkosát még keresik a rendőrök. David a 21. londoni áldozat január óta, akit késsel szúrtak le, országosan pedig a 35.

A hétvégén két 17 éves fiatalt gyilkoltak meg, egyelőre úgy tudni különösebb ok nélkül. Egy fiút egy Manchester közeli faluban, egy lányt pedig egy londoni parkban, ahol társaival zenélt. Egy ismeretlen férfi szúrta hátba, amikor elhaladt mellettük. Jodie Chesney édesapja egy interjúban arra szólította fel honfitársait, hogy segítsenek kézre keríteni a gyilkost.

Rendőrségi adatok szerint a késeléses bűncselekmények csaknem felét 19 év alatti, jórészt színesbőrű vagy bevándorló hátterű fiatalok követték el, 8 százalékban pedig 10 és 14 év közötti gyerekek. Az áldozatok zöme is tinédzser. Az elmúlt két évben 347 16 éven aluli gyereket késeltek meg Nagy-Britanniában. A késes támadások száma megduplázódott az elmúlt négy évben.

Ha nem látják, kevesen hiszik el, hogy egy utcai incidens milyen dühöt válthat ki egyes fiatalokból. A Híradóban közölt felvételen hatalmas késsel hadonászott egy férfi, aki fényes nappal akarta megölni a sofőrt. A rendőrség nagy erőkkel keresi.

Egy másik bemutatott felvételen az egyik londoni étteremláncban két rivális banda összecsapásának voltak többen is szemtanúi. Az egyik banda minden tagjánál volt kés, vagy más, szúróeszköz, arcukat pedig símaszkkal takarták el.

A rendőrség, de már a kormány is kongatja a vészharangot. A belügyminiszter szükségállapot bevezetését fontolgatja. A kifejezés arra utal, hogy azonnali beavatkozás kell az újabb esetek megelőzése érdekében.

A hétvégi tini-gyilkosságok és a megszaporodott késés támadások a parlamentben is témát szolgáltattak.

„Az elkövetkező napokban összehívom a minisztereket, a közösségi vezetőket, az ügynökségeket és találkozom majd az életben maradt áldozatokkal is, hogy meghallgassam a történetüket. Közösen kell megoldást keresnünk a kialakult helyzetre” – fogalmazott Theresa May miniszterelnök.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője viszont élesen kritizálta a May-kormányt. „21 000 rendőri munkahelyet szüntettek meg, az erőszakos bűncselekmények száma pedig elérte az eddigi legmagasabb szintet. Ha Ön szerint elegendő rendőr van az utcákon, akkor miért ajánlotta fel a védelmi miniszter a segítségét?” – vonta kérdőre a miniszterelnököt Jeremy Corbyn.

A késelések többségét a legszegényebb negyedekben követik el, ahol magas a bűnözés. A fiatalok pénz híján nem lőfegyvert, hanem kést és más szúrószerszámot vásárolnak, amihez könnyen hozzá lehet jutni és engedély sem kell hozzá. Az áldozatok hozzátartozói egyre több fórumon hívják fel a szülők figyelmét az intő jelekre, valamint arra kérik őket: ha tudják, ők előzzék meg a bajt.