Nem tárgyalták a Fidesz kizárását az Európai Néppárt frakcióülésén

 

Nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt (EPP) szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén – közölték bennfentes források.

A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Manfred Weber, az EPP lista- és frakcióvezetője nem tudott részt venni az ülésen, és azt kérte, hogy az ügyről az ő jelenlétében tárgyaljanak. Erre az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésszakán, a konzervatív pártcsalád frakciójának következő ülésén lesz alkalom.

Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről a párt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak.

Pártközeli források tájékoztatása szerint az EU-csúcsot megelőző brüsszeli ülésen a résztvevők meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnököt a szavazás előtt.

Manfred Weber szerint a kizárást három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni: amennyiben a magyar kormány azonnal és véglegesen leállítja a Brüsszel elleni kampányát, Orbán Viktor bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól és biztosítják a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomát adó képzéseinek megmaradását Budapesten.

A Fidesz néppártból való kizárása ellen voksol az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása ellen fog szavazni – hangsúlyozta a szövetség elnöke, Kelemen Hunor.

A román közszolgálati televízió egy kedd esti műsorában, újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor úgy vélte, a Fidesz esetleges kizárása nagy veszteség lenne a EPP számára, és egy ilyen döntés meghozatala az EP-választások előtt ártana a Néppártnak, ugyanis a Fidesz mandátumai nélkül előfordulhat, nem fog tudni többséget alkotni a választások után az európai törvényhozásban.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy ezek a nyilatkozatok részei a választási kampánynak, amelyben sok mindent szokás mondani, és reményét fejezte ki, hogy március 20-ig, amikor napirendre kerül a Fidesz EPP-tagsága, tisztázódik a helyzet és nem fogják kizárni a magyar kormánypártot.

A liberálisok még nem döntöttek

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött, hogy miként szavaz a Fidesz-nek az Európai Néppártból (EPP) való kizárására tett javaslatról, de egyetért Manfred Weber feltételeivel – erről Ludovic Orban, az ellenzéki politikai erő elnöke nyilatkozott.

Orbant a G4media.ro román hírportál idézte szerdán. A román ellenzéki politikus elmondta: várhatóan jövő héten hozzák meg a döntést, hiszen fontos kérdésről van szó, ezért nagyon komolyan elemezniük kell a helyzetet. A román politikus szerint a Manfred Weber által megfogalmazott három feltétellel ők is egyetértenek, és szerintük minden tagpártnak tiszteletben kell tartania az EPP működésének alapját képező értékeket és elveket.