Végeláthatatlan sorokban menetelnek az illegális bevándorlók az EU felé

 

Döbbenetes felvételeket készített a bosnyák–horvát határ közelében az M1 stábja. A hegyi utakon, illetve erdei ösvényeken végeláthatatlan sorokban menetelnek az illegális bevándorlók Horvátország, vagyis az Európai Unió felé. Szinte csak fiatal férfiakat látni, akik katonás tempóban haladnak. Mostanra elolvadt a hó a hegyekben, így várhatóan egyre nagyobb csoportokban indulnak el a Balkánon – közölte az M1 Híradója.

A Pljesevica hegység kanyargós útjai jelenleg tele vannak migránsokkal, a hegység Horvátországban, Bosznia-Hercegovina határán, a Dinári-hegység része, sűrű erdők borítják, egyes területeire csak saját felelősségre lehet belépni.

Éjszaka indulnak útnak

Többen közülük minden holmijukkal a hátukon Bihácsból indultak el, hogy illegálisan hagyják el Bosznia-Hercegovinát. Azt mondják, nem akarnak tovább várni – hangzott el az M1 Híradójában. Ahogy enyhül az idő, a migránsok tömegesen hagyják el a befogadótáborokat. Általában éjszaka indulnak útnak. Bihácsról az elmúlt héten háromszázan, csak kedden pedig nyolcvanan mentek el a táborból – hangzott el az M1 Híradójában.

„Többször is próbálkoztam már, de a hó és a nehéz körülmények miatt eddig nem jutottam át, ezért mindig visszafordultam” – mondta egy másik pakisztáni férfi. A befogadóközpontban azonban a rengeteg távozó ellenére is sokan vannak, csak Bihácson ezerötszázan lehetnek.

Lassan egy éve élnek félelemben a bihácsiak

A helyieket leginkább az zavarja, hogy a bevándorlók éjjel is kijárnak a központból.

„Migránsok sétálnak a városban egész éjjel. Nem tudom mi okból, hiszen este 9 óra után már minden zárva van, de ők kint vannak az utcákon. Elfoglalták a városunkat, a bűncselekmények pedig mindennaposak” – nyilatkozta a Híradónak egy helyi férfi, aki szerint a bihácsiak lassan egy éve élnek félelemben.

Bosznia-Hercegovinában egyre nagyobb a nyugtalanság amiatt, hogy a hivatalos előrejelzések szerint is erősödhet a nyomás a következő hónapokban, Görögországban nyolcvanezren várakoznak arra, hogy Európa felé induljanak.

Kibővítik néhány befogadótábor kapacitását

A miniszterek tanácsa minden héten tart válságtanácskozást a migrációs helyzet miatt, de nincsenek eszközeik. Azt viszont már eldöntötték, hogy bővítik néhány befogadótábor kapacitását. A tervek szerint először egy Szarajevóhoz közeli táborban kezdődhetnek meg a munkálatok.

Migránsok a bosnyák-horvát határon (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

Migránsok a bosnyák–horvát határon (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

Bűnözők és terroristák a migránsok között

Tavaly több mint huszonötezren érkeztek illegálisan Bosznia-Hercegovinába, többségük pakisztáni volt, de a hivatalos adatok szerint a migránsok között német, spanyol és dán állampolgárokat is volta, akikről kiderült, hogy a világ különböző pontjain bűncselekményeket követtek el, és a migrációs hullámot kihasználva próbáltak feltűnésmentesen utazni.

Az év eleje óta hat olyan migránst is őrizetbe vettek a bosnyák hatóságok, akik a gyanú szerint terrorizmussal hozhatók kapcsolatba – közölte az M1.

A címlapfotó illusztráció.