Új februári melegrekord született Skóciában – Magyarországon mínuszokra számíthatunk

 

Európa jelenlegi áramlási rendszere a nyugati területeknek kedvez. A középső és keleti országok lakosai didereghetnek, és átmenetileg hétvégén mi, magyarok is.

A Brit-szigetek északkeleti sarkában 18,3 fokot mértek csütörtökön a skóciai Aboyne településen. Ez az új, mindenkori legmagasabb februári hőmérséklet, amit azon a területen regisztráltak. A szokatlanul enyhe levegőt a kialakult délies áramlás szállította, és búcsúztatta a korábbi 122 éves rekordot. Szerdán még 100 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökések okoztak kellemetlenséget Nagy-Britannia északi részén.

Ezzel szemben Észak-Európát elárasztotta az a hideg levegő, amely a Kárpát-medence felé tart északi, északkeleti irányból. Csütörtök hajnalban -25 és -34 fok közötti fagyok jellemezték a Skandináv-félsziget északi részét.

 

Nyugaton tehát a déli irányból áramlik észak felé a meleg, attól keletre az északi irányból dél felé a hideg levegő. Hazánkban a következő éjszaka már kifejezetten fagyosan alakul, megérkezik a hideg levegő magja, -4 és -10 fok között alakulnak a minimumok.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

A viszonylag csípős idő a hétvégén is folytatódik. Szombaton lesz, ahol még nappal sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé, -1 és +3 fok várható.  Vasárnap éjjel -5, -10 fok valószínű, nappal 1–5 fokra lehet számítani. A jövő héttel azonban visszatér a tavasz a Kárpát-medencébe, újra 10 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála egy melegfront nyomán. Fontos megjegyezni, hogy ez a hullámzó időjárás megterheli a frontérzékenyek szervezetét.