Pokolgépek robbantak a török ellenőrzésű területeken

 

Két, autóba rejtett pokolgépes merényletet hajtottak végre a Törökország támogatta szíriai felkelők ellenőrizte északnyugat-szíriai területeken, legalább hat ember meghalt és húszan megsebesültek – jelentette szerdán a Reuters brit hírügynökség szemtanúkra és lázadókra hivatkozva.

Az egyik robbantást Afrín városában követték el, amiben egy 10 éves kislány és egy férfi vesztette életét és további húszan szenvedtek sebesüléseket. A pokolgépet távvezérléssel hozták működésbe egy főúton, órákkal – vélhetően – a Szabad Szíriai Hadsereg lázadóiból toborzott úgynevezett Szabad Szíriai Rendőrség kadétjainak egy felvonulását követően.

A másik robbanás Afríntól keletre, Dzserablúsz városában következett be, amikor az egyik szíriai felkelő szervezet tagjai megpróbáltak hatástalanítani egy ugyancsak gépkocsiba rejtett robbanószerkezetet. Legalább négyen haltak meg.

A támadások elkövetéséért egyelőre senki sem jelentkezett.

Az Azáz, Dzserablúsz és Báb város alkotta háromszöget, illetve Afrínt Törökország és az általa támogatott szíriai felkelők ellenőrzik, miután az Eufráteszi Pajzs és az Olajág fedőneveket viselő hadműveletek keretében megtisztították ezt a kiterjedt térséget az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől és a Népvédelmi Egységek nevű kurd milíciától az Eufrátesz folyó nyugati partjáig.

A többségében kurdok lakta Afrínt az Ankara által terrorszervezetnek minősített Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres szervezettől foglalták el. A kurdok azonban fogadkoztak, nem fogják megengedni az arab felkelőknek, hogy megszilárdítsák hatalmukat Afrínban. A felkelők állítása szerint céljuk segíteni a kurdok által elűzött arabokat abban, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Egyes jelentések szerint a kurdok több településen is elüldözték az arab lakosságot, ahogy kiterjesztették fennhatóságukat Észak-Szíriában miközben az Iszlám Állam ellen harcoltak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök január végén beszélt arról, hogy Ankara olyan biztonsági övezeteket tervez kialakítani Szíriában, ahova hazatérhet az a közel négymillió szíriai menekült, aki még mindig Törökországban él. Mint mondta, mindeddig 300 ezer szíriai tért vissza hazájába az Eufráteszi Pajzs során elfoglalt területekre.

A címlapfotó illusztráció.