Öngyilkos merénylő robbantott Kairó óvárosában

 

Öngyilkos merénylő robbantott Kairó belvárosában. A rendőrök napok óta figyelték már a férfit, éppen el akarták kapni, amikor működésbe hozta a robbanószerkezetet. A detonáció a város egyik ismert mecsetének közelében történt. Legkevesebb három ember meghalt, sokan pedig megsérültek – közölte az M1 Híradója.

Egy házból lépett ki, majd biciklire szállt egy hátizsákos férfi, és elindult a szűk utcán, Kairó belvárosában. Ám nem jutott messzire, a rendőrök rövidesen utolérték és megállították. Ekkor elsötétült minden, a robbanás előtti pillanatokat egy térfigyelő kamera rögzítette.

A hatóságok már napok óta figyelték a férfit, mozgását pedig több biztonsági kamera rögzítette a merénylet előtt. A rendőrség információi szerint köze volt egy múlt heti, meghiúsult terrorcselekményhez, most pedig egy újabb merényletre készült az Azhar Egyetem és az ahhoz tartozó mecset közelében. Amikor végül lecsaptak rá, működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A detonációban többen meghaltak.

Öngyilkos merénylet Kairó óvárosában (Fotó: MTI/EPA)

Később egy fotó is nyilvánosságra került az öngyilkos merénylőről. Egyelőre csak annyit tudni róla, hogy 37 éves, és Al Hasan Abdullah-nak hívják. Rohamrendőrök zárták le a robbanás helyszínére vezető utat Kairó központjában, rengeteg ember gyűlt össze az óvárosban.

„Rettenetes volt a robbanás zaja, sikoltozni kezdtünk és a szomszédokkal együtt kiszaladtunk az otthonainkból. Azt sem tudtuk merre meneküljünk. Odakint az utcán is emberek rohantak és áldozatokat húztak ki a törmelékek alól” – mesélte egy helybeli.

A hatóságok igyekeztek távol tartani a tömeget a robbanás helyszínétől arra az időre, amíg átfésülték a környéket. A vizsgálatok közben egy közeli házban egy bombát, és annak előállításához szükséges berendezéseket is találtak. Az épületet biztonsági okokból kiürítették.

Az egyiptomi kormány tavaly országos hadjáratot indított a terrorizmus ellen. A műveletekben kiemelt figyelem irányul a Sínai-félszigetre, ahol a biztonsági erők már évek óta harcolnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya ellen. Az Egyiptomban elkövetett terrortámadások áldozatai sok esetben keresztények. Az elmúlt alig több mint két év alatt száznál is több kopt keresztény halt meg merényletekben – hangzott el az M1-en.