Újabb gyilkosság történt Ausztriában

 

Ez alkalommal az ország nyugati részén, a menekültügyi hivatal egyik munkatársát szúrta le egy török férfi. A 34 éves gyanúsított hosszú ideig Ausztriában élt, de rendőrségi ügyei miatt évekkel ezelőtt kiutasították. Januárban azonban illegális bevándorlóként visszatért. A rendőrség az M1 megkeresésére elmondta, megkezdték a férfi kihallgatását, egyelőre nem lehet tudni, miért követte el a bűncselekményt – közölte az M1 Híradója.

Több órán át helyszínelt a rendőrség annál az osztrák menekültügyi hivatalnál, ahol szerdán délután egy török bevándorló leszúrt egy ügyintézőt. A 34 éves férfi a gyilkosság helyszínén épp menedékkérelmével kapcsolatos ügyeit intézte, amikor rátámadt a dolgozóra. A rendőrség szóvivője a elmondta, a férfi a nap folyamán több alkalommal is járt a hivatalban, utoljára pedig egy nagy késsel tért vissza, és szóváltás után nyakon szúrta áldozatát – közölte az M1 Híradója.

Az esetről azóta folyamatosan derülnek ki újabb részletek. A helyi lapok szerint a gyanúsítottat a rendőrség már régóta ismerte. A török férfi Ausztriában született, de számos bűncselekmény után 2009-ben kiutasították. 2010-ben elhagyta az országot, de idén illegálisan visszatért, majd januárban menedékjog iránti kérelmet nyújtott be.

Az osztrák sajtó egyelőre csak találgatja, hogy a férfit miért nem vették azonnal kiadatási őrizetbe, miközben ez lenne a szabályos ügymenet. A Kronen Zeitung úgy tudja, arra hivatkozott, hogy kurd milicitaként török katonákat ölt meg, és emiatt halálbüntetés fenyegeti Törökországban, ahol egyébként már 2004-ben eltörölték ezt a büntetést.

Nem ez az első gyilkosság idén Ausztriában. Csak januárban hat nőt öltek meg, többségüknél bevándorló a gyanúsított. Év elején egy 40 éves nőt gyilkolt meg brutálisan török férje Amstettenben. Ezután egy 50 éves nőt szúrtak halálra Bécsújhely közelében. Néhány nappal később ugyanitt egy 16 éves lányt gyilkolt meg barátja, egy szír bevándorló. Bécs főpályaudvarán pedig egy etióp származású férfi késelte halálra saját nővérét – hangzott el az M1 Híradójában.