Fellángolt a vita a gumilövedékek használatáról Franciaországban

 

Feljelentést tett az általános társadalmi elégedetlenséget két hónapja megtestesítő franciaországi sárga mellényesek egyik vezetőjének, Jérome Rodrigues-nak az ügyvédje vasárnap, miután ügyfele az előző napi párizsi megmozduláson súlyosan megsérült az egyik szemén.

Philippe de Veulle szerint a sérülést egy rendőrségi gumilövedék, a rendőrség szerint egy úgynevezett oszlató gránát szilánkja okozta. A rendőrség felügyeleti szerve eljárást indított az ügyben.

A sárga mellényesek radikális szárnyához tartozó Jérome Rodrigues szombat délután élőben közvetítette a Facebookon a párizsi Bastille térről a tüntetést, amikor az egyik szemén megsérült. A kiposztolt felvételen jól látszik, hogy a kilencedik percben rendőrök érnek a közelébe és lövedék repül vele szembe. A férfi összeesik és a tüntetéseken önkéntes elsősegélynyújtók, úgynevezett street medics-ek veszik körbe.

Gumilövedékes puskával célra tartó rendőrök a francia kormány szociális és adópolitikáját ellenző sárga mellényesek tüntetésén Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Gumilövedékes puskával célra tartó rendőrök a francia kormány szociális és adópolitikáját ellenző sárga mellényesek tüntetésén Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A rendőrség szerint nem gumilövedék okozta a sérülést

„Tárgyi bizonyítékaim vannak arról, hogy gumilövedék volt” – mondta az ügyvéd a BFM francia hírtelevízióban, visszautasítva a rendőrség hivatalos magyarázatát, miszerint az oszlatáshoz használt és Rodrigues közelében felrobbantott gránát egyik szilánkja okozta a szemsérülést.

„Minden nagyon gyorsan történt. Egy gránátot dobtak felém és bekaptam egy lövedéket is. Duplán támadtak. Egy gránáttal a lábamnál és egy lövedékkel is” – mondta a sértett, aki a kórházi ágyából nyilatkozott az LCI hírtelevíziónak.

Több tüntető is megvakulhatott

A gumilövedék használatáról egész héten heves vita folyt a televíziókban, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárga mellényesek szerint az utóbbi két hónapban 15 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, e nélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A szombati tüntetéseken most először a rendőrök testre erősített kamerákkal rögzítették a fellépéseiket annak érdekében, hogy a gumilövedékek használata a belügyminiszter szavai szerint „átlátható” legyen. Rodrigues ügyvédje szerint viszont nem volt kamera az ügyfelével szemben fellépő rendőrön, aki „nem tartotta be az érvényben lévő szabályokat és a szakmai etikát”.

A szemtanúk által megtalált gumilövedéket átadták a rendőrség felügyeleti szervének, amely szombaton eljárás indított annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között sérült meg Rodrigues, akit a tűzoltók szállították kórházba.

Mintegy hetvenezren vonultak már utcára

Szombaton tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárga mellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, közülük Párizsban kevesebben, mint a korábbi hetekben, de jelentősebb megmozdulások voltak a dél-franciaországi Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Dijonban. A tüntetéseket mindenhol kisebb incidensek és összetűzések kísérték a rendőrökkel, országszerte 59 embert vettek őrizetbe.

Az elmúlt két hónapban a sárga mellényes tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben tízen vesztették életüket és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken, a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg.

Vasárnap délután a sárga mellényesek követeléseit nem támogató úgynevezett Vörös kendősök szerveznek tüntetést, első alkalommal Párizsban. Céljuk, hogy kifejezzék „a csendes többség” véleményét, amely meg kívánja „védeni a demokráciát és az intézményeket” a sárga mellényesek tüntetésein november óta tapasztalható erőszakos cselekményekkel és a kifejeződő gyűlölettel szemben.