Sötétben félve megy ki az utcára a Bécsben élő magyar nő

 

Az M1 megkérdezett egy 10 éve Ausztriában, Bécsben élő magyar nőt. Nemcsak az utóbbi három hét eseményei, hanem az utóbbi évek alapján mondja, hogy megváltoztak a hétköznapok. Nőként, sötétben félve megy ki az utcára, nem szívesen vesz fel pénzt a bankban, azt mondta, még vezetni is óvatosabban kell, mint korábban. Azt is hozzátette, hogy sok osztrák ismerőse át akar költözni Magyarországra, mert ide nem engedték be a bevándorlókat.

Autóalkatrészek eladásával és beépítésével foglalkozik Knoll Erzsébet Bécsben, férjével együtt 10 éve vezetik az üzletet. Azt mondta: aggódik, mert az utóbbi 2-3 évben egyre több arab származású vevőjük van, akik egyszerűen nem akarnak fizetni. De volt olyan is, hogy egy használt alkatrészért agresszíven pénzt követeltek.

Ekkor a férje azonnal a segítségére sietett, de az arab férfi nem hagyta abba a fenyegetőzést.

„Nem kiabálás volt, nem fajult tettlegességig, semmi nem történt, csak az, hogy én ilyen hangnemben ne merjek vele beszélni, és ezért mondta azt, amikor már a férjem is előre jött, ha ő vele a felesége ezt csinálná, akkor neki már elvágta volna rég a nyakát” – nyilatkozta a Bécsben élő Knoll Erzsébet.

A nő azt mondta: szinte hetente éri hasonló atrocitás a saját üzletében, ezért egy évvel ezelőtt kamerákat és riasztót szereltetett fel. Rajta kívül a boltban csak férfiak dolgoznak, kolléganője már korábban felmondott. De nemcsak a munkahelyén kötöttek eddig bele a migránsok. Azt mondta: nemrég egy muszlim férfi sofőr le akarta tolni az útról, mert nem adott neki elsőbbséget.

Szerinte megváltoztak a mindennapok Bécsben. Nőként félve vesz fel készpénzt a bankban, sötétedés után már sehova nem megy, a barátaival is inkább otthon találkozik, mert mint fogalmazott: nem lehet tudni, melyik migránsnak lesz éppen aznap az útjában.

Néhány napja egy bécsi férfi is arra panaszkodott az M1-nek, hogy a migránsok miatt egyre nagyobb a bűnözés a városban.

A főként migráns hátterű fiatalok Bécsben rendszeresen egymás között is összeverekednek, és nem ritka az sem, hogy a rendőrökre is rátámadnak. Ez látszik azokon a felvételeken is, amelyek tavaly márciusban készültek a bécsi pályaudvaron – hangzott el az M1 Híradójában.