Kémszoftver és egy beosztottja buktatta le a kokainbárót

 

A legfejlettebb technológiákat használta beosztottjai lehallgatására, és végül egy kémszoftver és az amerikaiak által beszervezett informatikus vezetett a mexikói drogbáró, Joaquín Guzmán nyomára még 2016-ban, derült ki a Köpcös néven ismert bűnöző most zajló tárgyalásán.

Éppen két éve, hogy a mexikói hatóságok krimibe illő körülmények között egy rajtaütésen elfogták a világ egyik leghírhedtebb bűnözőjét. Guzmán korábban már többször is megszökött a börtönből, 2015-ben egyszerűen a fürdőszobája alatt kiépített alagúton keresztül. A 2016 januári razzián is majdnem sikerült: Los Mochis-i háza alatt is szerteágazó alagúthálózatra bukkantak.

Végül tűzharc és autós üldözés után fogták el Mexikó legnagyobb bűnszervezetének vezetőjét a helyi hatóságok, majd kiadták az Egyesült Államoknak, ahol többek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel vádolják. Életfogytiglani büntetésre számíthat.

epa05093160 (FILE) Undated file picture taken to Mexican drug lord Joaquín "El Chapo" Guzman, after been recaptured in 2014, and presented by the authorities, in Mexico City. Mexican President, Enrique Peña Nieto, annouced the recapturing, on 08 January 2016, of Chapo Guzman, leader of the Sinaloa cartel, who was been fugitive from Justice after fleeding from a Mexican prision for a second time last 11 July 2015.  EPA/MARIO GUZMAN

(Fotó: EPA/Mario Guzman)

Mindenről tudott a Köpcös

A brooklyni bíróságon novemberben kezdődött Guzmán pere és nemrég tanúként hívták be azt az informatikust, aki segített neki beszereznie a legmodernebb telekommunikációs eszközöket és kiépíteni egy szuperbiztos informatikai rendszert – számolt be a New York Times.

Christian Rodríguez elmondta, hogy a lehallgatások ellen biztosított telefonkészülékekre a drogbáró kérésére kémszoftvereket telepítettek, így ő szinte mindenről tudhatott. Beosztottjait, feleségét és szeretőit is lehallgatta.

A bíróságon bemutatott hangfelvételek között számos kínos, zavarba ejtő beszélgetés szerepel, de olyanok is, amelyek konkrét bűncselekményeket rögzítettek.

Az informatikus szakember fő feladata azonban nem ez volt. Egy teljesen titkosított kommunikációs rendszert is kiépített a Sinaloa-kartell vezetőjének, amely szinte lehetetlenné tette, hogy a hatóságok lehallgassák.

Egyre több részlet derül ki Rodríguez szerepéről az amerikai sajtóban. A Kolumbiában élő szakember 2010 elején érkezett egy üzleti találkozóra New Yorkba. Egy orosz megbízó a Guzmánéhoz hasonló titkosított rendszer kidolgozására kérte tőle, de mint kiderült, az orosz maffiózó az FBI egyik ügynöke volt. Így sikerült beszervezniük Rodríguezt.

A találkozó után egy évvel az amerikaiaknak már sikerült a maffiavezér és társainak internetes telefonbeszélgetéseinek egy részét lehallgatniuk, és ezeken a a Köpcös a legnyíltabban beszélt üzleti ügyekről.

Rodríguez (és az amerikaiak) tanácsára a kartell informatikai rendszerét kiszolgáló szervereket Kanadából Hollandiába költöztették, hogy majd a jogi eljárásban könnyebben hozzáférhessenek a bizonyítékokhoz. Nem tudni hogyan sikerült a kolumbiai szakembernek meggyőzni a kartelltagokat a döntésről, anélkül, hogy feltűnést keltett volna.

Titkos beszélgetések

A telefonbeszélgetésekből fény derül a mexikói rendőrségen belüli korrupcióra is.

Az egyik felvételen arra figyelmezteti egyik beosztottját Guzmán, hogy hagyja a rendőröket, mert ők azok, akik segíteni tudnak.

„Már egyszer összeverted őket, most már hallgatni fognak

– adta ki az iránymutatást.

Egy korábbi meghallgatáson a bíróságon már lejátszották azt a beszélgetést, amelyen Guzmán egy baloldali gerillacsoport vezetőjével egyezkedik egy hat tonnás kokain üzlet feltételeiről.

Az igazságügyi szakemberek megerősítették, hogy a felvételeken Guzmán hangja hallható. Ebben Sean Penn 2015 októberi Rolling Stones-ban megjelent interjúja is segített. Az amerikai színészt egy titkos beszélgetésen fogadta mexikói villájában a drogbáró.

Izraeli kémprogram is segíthetett

A tárgyalás idejére időzítve, talán nem véletlenül, jelent meg több interjú az izraeli NSO Group Technologies nevű szoftvergyártó vezetőivel a helyi sajtóban – írta a Foreign Policy.

A cég a Pegazus nevű kémprogram kifejlesztésével vált ismerté.  Ennek segítségével távolról követni lehet a meghekkelt telefonokon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek naprakészen számon tartani.

A cég állítása szerint a mexikói drogbáró elfogásában elévülhetetlen szerepet játszott a Pegazus program is. A mostani tárgyalásokon még nem került elő olyan bizonyíték, amely ezt támasztaná alá. Az izraeli veteránok által alapított programot számos alkalommal használtak latorállamok ellenzékiek megfigyelésére. A cég kiemelte, hogy céljuk a kormányok ellátása technológiai eszközökkel a terror és bűnözés elleni harchoz.