Hóviharok tombolnak Ausztriában és Szlovákiában

 

Kritikus a helyzet Szlovákiában és Ausztriában a hóviharok miatt. Többfelé egy méternél is nagyobb hó esett az elmúlt egy-két napban, és még nincs vége, egészen a hétvégéig szakadni fog. A magyar turisták és síelők körében is kedvelt helyekről és hegyekről van szó, mindenképpen legyen óvatos, aki odautazik.

A Magas-Tátrában napok óta intenzíven havazik. Erdőtka településen már 84 centiméter vastag a hótakaró. Ám a helyzet valójában közel sem ennyire vidám. A Poprádtól 30 kilométerre lévő Zsgyiar községben például a szűnni nem akaró havazás mellett a viharos széllökések is megkeserítik a helyiek életét.

Csütörtök reggelre ismét félméternyi friss hó esett. Az utakat – a folyamatos tisztítás ellenére – egybefüggő hó- és jégréteg borítja. A községben 1350 ember lakik, kis túlzással mindenkinek meg kell ragadnia a lapát nyelét, ha nem akarják, hogy a havazás elzárja őket a külvilágtól. Az ország északi területein rendkívüli állapot van érvényben, a hegyekben a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztetnek.

Megállás nélkül esik a hó a Tátra lengyelországi lejtőin is. A Kasprowy-csúcs közelében helyenként 165 centiméter vastag a hótakaró. A Lengyelország téli paradicsomának is nevezett Zakopane tele van turistákkal. Ám a téli sportok szerelmesei mégsem örülhetnek felhőtlenül, a térségben négyes fokozatú lavinariasztást adtak ki. Az előrejelzések szerint a déli országrészben további havazás és viharos szél várható, a hegyekben hajnalban mínusz 16 fokos fagy is lehet.

Óránként több, mint 100 kilométeres sebességgel száguldó szél kavarta a havat Ausztriában is. A zord időjárás az alpesi ország népszerű síterepein is egyre komolyabb gondot okoz, több helyen lavinariadót fújtak, és egymás után állították le a sílifteket.

Az óvintézkedések ellenére előfordultak balesetek. Szerda este egy stájerországi sípályán 12 embert kellett kimenteni egy síliftről. A viharos szél miatt ugyanis fák dőltek a drótkötélre, így a biztonsági rendszer azonnal leállította a lifteket. Tucatnyian rekedtek a magasban. Két órán át tartott, mire a tűzoltóknak sikerült mindenkit lehozniuk.

Az erős havazás miatt az utakon is egyre több a baleset. Az osztrák hatóságok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy csak akkor induljanak el, ha az autójuk mindenben megfelel a téli útviszonyoknak.