Furcsa körülmények között fogadták el az ENSZ migrációs csomagját

 

Várhatóan kedden aláírják az ENSZ bevándorlási csomagját az azt elfogadó országok. A dokumentumot jövő héten még az ENSZ közgyűlésének is el kell fogadnia. A javaslatot meglehetősen furcsa – egyes beszámolók szerint – abszurd körülmények között fogadták el hétfőn Marrákesben – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem tartottak szavazást, hanem a házigazda marokkói külügyminiszter egyszer csak bejelentette, hogy készen vannak, meg van a megállapodás, ugyanis senki sem jelezte, hogy ellene lenne. Magyarország álláspontja hónapok óta egyértelmű, a kormány szerint a bevándorlás veszélyes, ezért nem legalizálni kell, hanem megállítani azt.

150 ország képviselője érkezett a marrákesi konferencia központba, ahol hétfőn megkezdődött az ENSZ migrációs és fejlesztési világfóruma.

„Nem hallok ellenvetést, a döntés megszületett” – a tanácskozás még szinte el sem kezdődött, amikor az ENSZ-ülést vezető marokkói külügyminiszter ezekkel a szavakkal jelentette be, hogy a dokumentum kidolgozásában részt vevő 192 ENSZ-tagállam nagy többsége jóváhagyta a paktum szövegét.

António Guterres a tanácskozást megnyitó beszédében azt mondta: nem szabad engedni a félelemnek és a migráció kérdését övező hamis narratíváknak. „Számos hazugságot terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban, amely a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útiterv” – mondta az ENSZ-főtitkár.

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/EFE/Dzsalal Morcsidi)

Az ENSZ globális migrációs megállapodását december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt.

Még a német lapok egy része is azt hangsúlyozta, hogy „abszurd” a marokkói rendezvény. Az sem egyértelmű, hogy pontosan hány ország támogatja a megállapodást, van, ahol 145-ről írnak, máshol 164-ről.

Az biztos, hogy az Egyesült Államok, Magyarország, Ausztrália, Ausztria, Izrael, Bulgária, Csehország, Lengyelország és Szlovákia sem kér ebből a csomagból, ahogy Brazília sem. Helyenként Chilét is ide sorolják. Négy napja a lett parlament is elutasította a megállapodást. Svájc és Olaszország sem írta alá, ők még időt kértek, amíg otthon alaposabban megvitatják a dokumentumot.

Marokkóban a felszólalók főleg azt hangsúlyozták, hogy a bevándorlás gazdasági és társadalmi előnyökkel jár. A célországoknak ezt muszáj belátniuk, és szolidárisnak kell lenniük a bevándorlókkal.