Egyre nagyobb problémát jelent a szennyvíz kezelése

 

A kezeletlen szennyvíz komoly járványokat okoz, ezzel néhány régióban hozzájárul a magas arányú gyerekhalandósághoz. A gond különösen az olyan területeken súlyos, ahol sok ember él összezsúfolva. A szakemberek szerint fenntartható megoldást kell találni a szennyvíz kezelésére. Kutatók kémiai úton történő semlegesítésen kísérleteznek.

Miközben a világ fejlett országaiban bevett gyakorlat, hogy vízöblítéses vécét használunk, a szennyvizet kezeljük és tisztítva eresztjük vissza természetes vizeinkbe, a fejlődő világ számos régiójában egyáltalán nincs csatornázás, az emberek a szabadban végzik a dolgukat, a szennyvíz az utcákon csordogál.

Földünk rohamosan növekvő népessége mellett a szennyvíz kezelése egyre nagyobb probléma. A WHO adatai szerint körülbelül 2,4 milliárd embernek nincs az otthonában vécéje, több mint 890 millió ember pedig a szabadban végzi a dolgát – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Felvilágosító kampányok

1,8 milliárd ember olyan vizet iszik, amibe emberi ürülék kerülhet. A kezeletlen szennyvíz járványokat okoz: ezzel néhány régióban hozzájárul a magas arányú gyerekhalandósághoz. A gond különösen az olyan területeken súlyos, ahol sok ember él összezsúfolva, rossz körülmények között, például nyomornegyedekben vagy menekülttáborokban.

Az ENSZ, hogy felhívja a figyelmet a probléma súlyosságára, 2013-ban nemzetközi vécé nappá nyilvánította november 19-két. A világszervezet felvilágosító kampányokat folytat és különböző szanitációs projekteket támogat a fejlődő világban.

Fenntartható megoldás szükséges

„Sok államban már nem végzik az emberek a szabadban a dolgukat. Több mint 80 millió vécét építettünk, így az egész világ láthatja, hogy sokat fejlődtünk” – mondta el az indiai származású Lalit Kumar, a Sulabh Nemzetközi Szociális Szolgáltató Szervezet alelnöke.

Egy férfi szemetet lapátol a szabadon áramló szennyvízbe a Rio de Janeiró-i nyári olimpia létesítményeinek szomszédságában lévő tengerparti nyomornegyedben, a Rocinha favelában 2016. augusztus 17-én. Brazília legnagyobb szegénynegyedében több mint 120 ezer ember él alapvető higiéniai, egészségügyi és jóléti szolgáltatások nélkül. (MTI/EPA/Barbara Walton)

Egy férfi szemetet lapátol a szabadon áramló szennyvízbe a Rio de Janeiró-i tengerparti nyomornegyedben, a Rocinha favelában. (Fotó: MTI/EPA/Barbara Walton)

Az is fontos, hogy a szennyvíz kezelésére fenntartható megoldást találjanak a szakemberek. Sok területen a vízhiány miatt eleve nem lehet vízöblítéses vécéket alkalmazni. Vannak vidékek, ahol komposztáló latrinákat használnak, melyek az ürítés helyén a talaj tápanyag-utánpótlására alkalmas trágyává alakítják át a fekáliát.

Kémai úton történne a semlegesítés

Egyes kutatók a salakanyagok kémiai úton történő semlegesítésével kísérleteznek. Bill Gates amerikai üzletember egy kínai kiállításon beszélt az emberi salakanyag kezelésével kapcsolatos elképzeléseiről. Az amerikai milliárdos olyan vécé megalkotásán dolgozik, amelyik nem tárolja vagy továbbítja, hanem feldolgozza az ürüléket.

A jelenlegi vécék egyszerűen a csatornába továbbítják az ürüléket, de az új elképzelés szerint, a vécé nem a csatornarendszerbe lenne kötve, hanem vegyi úton semlegesítené, gyakorlatilag elégetné a folyékony és a szilárd salakanyagot. Így főleg hamu maradna hátra, amely nem büdös és nem terjeszt betegségeket – magyarázta elképzelését Bill Gates.

Ahhoz, hogy egészséges környezetben éljünk és megfékezzük a járványokat, elengedhetetlen, hogy fenntartható módon kezeljük az emberei ürüléket. Szakemberek szerint a leginkább környezetbarát megoldás ezen a területen is az újrahasznosítás valamilyen formája lenne.