Egyre több kérdés merül fel a névtelen bankkártyák ügyében

 

Az M1 Boszniában forgató stábja szerdán talált egy névtelen bankkártyát az egyik illegális sátortáborban. Amiről eddig csak beszéltek, az most már tény: valóban vannak a Balkánon uniós zászlóval, ENSZ-logóval díszített névtelen bankkártyák. A kártyával kapcsolatban az elmúlt 24 órában egyre több kérdés merült fel.

A napokban a helyi illetékes szervek elkezdték felszámolni az illegális tábort Velika Kladusa mellett: lebontották a mosdókat, elzárták a vizet és az áramot is lekapcsolták, mégis ismét egyre több migráns gyülekezik a bosnyák–horvát határnál.

Az M1 stábja is forgatott szerdán a helyszínen, és talált egy eldobott, névtelen bankkártyát, amelyből láthatóan kitörték a chipet. A Híradóban az is elhangzott, még nem állítható biztosan, hogy a kártyát valóban az ENSZ vagy az Európai Unió bocsátotta ki valamelyik bevándorlókat segítő program részeként, de az biztos, hogy első ránézésre nagyon hasonlít a hivatalos migránskártyákhoz.

A számok egy része például egyezik azokkal a kártyákkal, amelyek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának honlapján is szerepelnek. De azt továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan ki a kibocsátó. Az M1 szerette volna ezt megtudni, ám a kártyán feltüntetett telefonszámon senkit nem ért el.

A Velika Kladusában talált névtelen bankkártya

A Velika Kladusában talált névtelen bankkártya (Fotó: M1)

A Híradónak Barabás Gyula pénzügyi szakértő megerősítette, mielőtt kitörték a talált bankkártyából a chipet, az valószínűleg használatban volt, ugyanis minden olyan elem szerepel rajta – a név és az aláírás kivételével –, amely ahhoz szükséges. Így például akár internetes vásárlásra is használhatták – fogalmazott Barabás.

Az M1 stábja csütörtökön is találkozott migránsokkal Boszniában, akik megerősítették, hogy valóban kaptak Görögországban név nélküli bankkártyákat, ezekre pedig rendszeresen érkezett támogatás. Az egyik bevándorló elmondta, a kártyákra Görögországban kapták a pénzt, havi 90 eurót.

Néhány héttel ezelőtt először a balkáni sajtó írt arról, hogy névtelen bankkártyákat találtak az illegális bevándorlóknál. Az Európai Unió és az ENSZ nem cáfolta, hogy valóban léteznek ilyen kártyák, és közölte a két szervezet, ezeket kizárólag Görögországban használhatják a menedékkérők.

A magyar kormány szerint a névtelen bankkártyákra utalt pénzek akár a terroristákat is segíthetik, s ez az európai emberek biztonságát fenyegeti. Az ügyben kérdéssel fordultak az Európai Unióhoz is, de egyelőre nem kaptak választ.