Nő a nyomás a déli határon

 

A hétvégén több mint 80 bevándorlót tartóztattak fel a határőrök. Voltak, akik csónakkal próbáltak átevezni a Dunán, mások kisteherautókban vagy vonatokon megbújva igyekeztek illegálisan Magyarországra jutni. Az egész Balkánt elérte az újabb migrációs hullám. Több tízezren vannak úton, és ugyanennyien torlódnak a tőlünk délre fekvő országokban.

Bihácsra egymás után, csoportosan érkeznek a migránsok minden irányból. Folyamatos az utánpótlás, csak vasárnap délután többtucatnyian jöttek. A várost teljesen elfoglalták a bevándorlók, akik mindenhol ott vannak: a parkokban, az utcákon, a kávézók és az éttermek teraszain is. Egyre nagyobb az illegális tábor is, sorra verik fel sátraikat az erdőben. Azt mondják, azért jöttek ide, mert közel a horvát határ, át fognak szökni, addig próbálkoznak, amíg ez nem sikerül.

A migránsok miatt a helyiek szombat este ismét utcára vonultak. Több százan tüntettek Bihács főterén. Hónapok óta tiltakoznak, de egyelőre eredménytelenül. Azt szeretnék elérni, hogy a bosnyák kormány vigye el tőlük a bevándorlókat, mert a város szerintük már élhetetlen, és kezd migránsgettóvá alakulni.

„Télen sem áll meg a migráció a balkáni útvonalon” – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György elmondta, nemcsak a görög szigetekre érkeznek folyamatosan migránsok, hanem egyre növekvő számban mennek Törökországból szárazföldi utakon Görögországba, és Bulgárián keresztül is van mozgás.

Hozzátette, több tízezren akarnak jelenleg is a Balkánon keresztül illegálisan nyugatra jutni. A belbiztonsági főtanácsadó emlékeztetett, Magyarország október végén megerősítette a déli határ védelmét, de ha kell további katonákat küldenek oda, hogy feltartóztassák a migránsokat.